Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno október 6-án?
Ezen a napon hunyt el 1977-ben Budapesten Bárány Nándor magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, az MTA tagja, Kossuth-díjas. Bárány 1899. május 31-én született Kisbéren. 17 éves korában egy pályázaton díjat nyert a színképelemzéssel foglalkozó munkájával. Érettségi után katonai szolgálatra hívták be. A Tanácsköztársaság bukása után éveken át nem vehetett részt egyetemi képzésben, mert a Vörös Hadsereg tagja volt, ezért fizikai munkásként a Székesfővárosi Gázműveknél dolgozott.

Később a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára szerzette diplomát 1928-ban. A honvédség állományába került, ahol mint műszaki tiszt, mérnök őrnagyi rangot szerzett. A Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézetben (MOM) végzett optikai kutatómunkát 1945-ig.

1954-től a Budapesti Műszaki Egyetemen docense, 1956-tól egyetemi tanára, 1957-től a finommechanikai-optikai tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az alkalmazott optika hazai úttörője. 1967-ben vonult nyugdíjba.

Az finommechanikai-optikai műszerszerkesztés területén számos új, tudományosan megalapozott tervezési módszer fűződik nevéhez. 1974-től társszerkesztője volt a Finommechanika-Mikrotechnika című tudományos folyóiratnak. Tehetséges amatőrfényképész volt, több pályázatot nyert. A Fotóművészet című lapba számos népszerű tudományos cikket írt.

Nemzeti Gyásznap
1849. október 6-án végezték ki az 1848-49-es szabadságharcban résztvevő 12 tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon Pesten kivégezték gróf batthyány Lajost, az első független magyar kormány miniszterelnökét.
Noha nem mérnökök voltak, volt aki még magyarul is alig beszélt, mégis örök tiszteletünket érdemlik.