Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Vélemény
Vélemény
Szép új világ?
Aldous Huxley, George Orwell, József Attila és még sorolhatnánk. Mindannyian látták, vagy csak zsigereikben érezték, hogyan fosztja meg az embert emberi mivoltától a túlzott, az intézményesített megfigyelés. Stephen Baker könyve - a Numerátorok (Geopen kiadó 2009) - matematikusok, statisztikusok adatgyűjtő, adatgyúró tevékenységét mutatja be, végeredményében meglehetősen riasztó módon.

Mivel az elektronizált világban mindenki, még azok is akik nem interneteznek, adatok tömkelegét állítja elő, ezen adatok összegyűjtése, rostálása, csoportosítása és megfelelő összefüggéseinek felderítése alkalmas az adat előállító jellemzésére, adott esetben viselkedésének bizonyos fokú előre jelzésére. A kártyás vásárlástól az orvosi rendelőben történt adatrögzítésig, a google keresőjén való csavargástól az autópályák figyelő kamerájáig, az elektronikus kérdőívektől az 1%-os adórendelkezésedig minden rólad árulkodik.

A munkahelyeden sem menekülsz. Statisztika készülhet kivel mennyit emailezel, telefonáltál, hányszor szerepel benne a sörözés szó. Mennyi utat jár be az egered, milyen honlapokat nézel, hányszor beszélsz a konkurenciával, miképp mutatkozol a társas fórumokon.

Az adatok alapján már ma is célzott hirdetéseket kapsz, s ez még lehet előnyös is. Nem biztos, hogy akkor is felhőtlen lesz örömöd, ha megemelik az életbiztosításodat, mert te ugyan nem dohányzol, de vettél három karton cigit a szomszédnak és a biztosítód ezt az ő átveréseként fogja fel. A könyv amerikai példákat, amerikai cégeket mutat be, ahol sok tekintetben lazábban veszik az emberi jogokat (máskor agyamenten szőrös szívűek), nálunk Európában hamarabb verné ki a biztosítót egy-egy ilyen kutakodás. Már ha megtudjuk.

Sorra veszi a szerző a munkahelyi, a vásárlói, a szavazói, a blogírói, a páciensi viselkedésük megfigyelési lehetőségeit, de nem is lenne igazi amcsi, ha kihagyná a terroristákat, ne adj Isten a szerelmeseket. Ez utóbbi bemutatásakor, pontosabban a párkereső cégek működésének ismertetésekor bújik ki a szerzőből az ember másodszor. (Először az egészségügyi szolgáltatási lehetőségek, konkrétan az idősek távfelügyeleti és előrejelző rendszerének ismeretekor fejezi ki sajnálkozását, hogy szüleit nem tudta ezekkel istápolni). A párkereső kísérletben feleségével végzi a vizsgálatot, tényleg egymásnak teremti é őket a program.

Nem árulom el a végeredményt, inkább olvassák el a könyvet. Ha a végére érve megkívánnak egy nyelet nyugtató bort, nem csodálkozom. Csak arra figyeljenek, ne kártyával fizessenek érte.