Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pénzügyeink
Pénzügyeink
W, avagy a válság vége? (X)
Mi történt idén a pénzpiacokon?
Mintha az elmúlt év végére belefáradtak volna a pesszimizmusba a befektetők. Egyrészt az ünnepek miatti általános jó hangulat, másrészt a vártnál jobb pénzügyi jelentések is szerepet játszottak az árfolyamok emelkedésében. Sokan bizakodtak abban, hogy a kilábalás egyszerű lesz és V alakban viszonylag gyorsan visszaépül a világgazdaság. 2010 ezzel szemben visszaeséssel, február első hetében pedig (a BUX index alakulásában) erőteljes korrekcióval indult. Beigazolódni látszik, - amire elemzői várakozásaink alapján mi is számítottunk - hogy inkább W alakú felépülésre számíthatunk.


A BUX index alakulása az elmúlt 4 és fél hónapban
Forrás: Bloomberg

A válságnak tehát még közel sincs vége (illúzió lett volna azzal hitegetnünk magunkat, hogy egyetlen tollvonással, minden utóhatás nélkül megszüntethető), a munkanélküliség magas, a magyar államadósság IMF hitelből történő finanszírozása miatt pedig továbbra is igen szigorú költségvetéssel kell számolnunk. A hazai pénzpiaci környezetben azonban két olyan tényező is van, ami bizakodásra adhat okot: az egyik a magyar gazdaság stabilizálása. Messze járunk már a tavaly tavaszi állapottól, amikor az államcsőd réme is felsejlett. Sőt, azóta élenjáró példaként emlegetnek bennünket például a most hasonlóan nehéz helyzetben lévő Görögország számára. Ennek jele, hogy a nagy elemzőházak is egyre-másra felminősítik hazánkat. Az EUR/HUF árfolyama az elmúlt hónapokban meg tudta őrizni az átlagosan 268-274 közti árfolyamot, amit szintén a pénzügyi biztonság egyik indikátorának tekinthetünk. Továbbá a Magyar Nemzeti Bank a múlt héten az eddigi legalacsonyabb szintre, 5,75 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. Ezzel a döntésével tovább tudja erősíteni a magyar pénzügyi stabilitás helyreállításába vetett hitet mind a hazai, mind a külföldi befektetők körében.

A másik, a hosszú távú pénzügyi gondolkodás elősegítése a lakosság körében. Ennek előmozdítása érdekében - a tavaly novemberben elfogadott 2009. évi CXV. a megtakarítások ösztönzéséről szóló törvény hatályba lépésével - január elejével új pénzügyi konstrukció jelent meg a piacon, az úgynevezett Tartós Befektetési Számla (TBSZ). Ezzel a befektetési formával azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak és tudatosan fektetik be megtakarításaikat, 2010 januárjától megszűnhet az értékpapír befektetések kamat-, és árfolyamnyereség adó fizetési kötelezettsége. A TBSZ lényege, hogy ha a pénzt hosszú távra fekteti be egy magánszemély, akkor a megtakarítások hozama után, ha három évig nem nyúl hozzá a befektetéséhez, akkor a jelenlegi 20 százalék helyett csupán tíz százalék árfolyamnyereség adót kell fizetnie, ha további két évig hagyja kamatozni, akkor pedig a befektetett összeg hozama után megszűnik az adófizetési kötelezettsége.
Így a nehéz gazdasági helyzet ellenére is van lehetőség arra, hogy - tudatos pénzügyi tervezéssel és némi odafigyeléssel, kihasználva a törvény adta új lehetőségeket - kamatoztatni tudjuk megtakarításainkat addig is, amíg a pénzügyi piacok lassan egyenesbe jönnek.

Ebben tud hatékony és gyakorlati segítséget nyújtani a , amely 15 éve van jelen a hazai privát vagyonkezelői szolgáltatások piacán, független (nem banki, vagy biztosítói hátterű) szereplőként. Munkatársai megkönnyítik a tájékozódást a pénzügyi befektetések útvesztőiben.