Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pénzügyeink
Pénzügyeink
K-box: csőd a bank miatt?
Bár a történet tavalyi, de a gépészek számára is tanulságos történet lehet a villanyszerelési anyagok nagykereskedésével foglalkozó K-Box Kft. öncsődje. A K-Box Kft. ügyvezetése által a vgfszaklap.hu-hoz eljuttatott faxüzenetből az derül ki, hogy tisztes eredményeket elérő, tevékenységét a válság hatásainak mérséklése érdekében reorganizáló vállalkozás, a Unicredit Bank merev magatartása miatt volt kénytelen tevékenységét felszámolni.

Alább olvasható a fax (nem teljes) szövege.

„Tisztelt Partnerünk!
Sajnálattal kell közölnünk, hogy a K-Box Kft. 15 éves működés után kénytelen üzleti tevékenységét beszüntetni. Bankunkkal, az Unicredit Bankkal az elmúlt félév során folytatott tárgyalásaink cégünk üzleti tevékenységének további finanszírozásáról kudarcba fulladtak. A bank a drasztikus forintleértékelődés miatt - az általa árfolyam-biztosítás nélkül ajánlott, piacidegen - hiteleinken elszenvedett teljes árfolyamveszteséget cégünkre hárította. Bank által az elszenvedett árfolyamveszteség miatt elrendelt kényszertörlesztések cégünk likviditási helyzetét megrendítették. A kényszertörlesztéseket a bank a cégünkhöz rendelt pénzügyi tanácsadó (bankbiztos) megállapításait és ajánlásait figyelmen kívül hagyva rendelte el, azonban a bankbiztos munkadíját, nettó négymillió forintot a három hét alatt nyilvántartásunkból kimásolt anyag összeállításáért, cégünkkel fizetette meg.

Bank a lejáró, illetve le nem járt hitelszerződéseinket csak olyan feltételekkel lett volna hajlandó meghosszabbítani, amely súlyosan veszélyeztette volna a cég üzletmenetét, illetve egyéb hitelezőink és szállítóink érdekeit olyan mértékben veszélyeztette volna a bank érdekeivel szemben, amit a cég tulajdonosai és vezetői nem vállalhattak. A bank mindezt annak tudatában tette, hogy a K-Box Kft. Üzleti tevékenységét az elmúlt években, beleértve a válsággal sújtott 2008-as évet is, mindig kimagasló pozitív eredménnyel végezte! A cég tulajdonosai és vezetői úgy döntöttek, hogy a kialakult helyzetben az egyetlen megoldás a cég üzleti tevékenységének beszüntetése és a hitelezői követelések csődtörvény szerinti kielégítése lehet.

A cég tulajdonosai és vezetői legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint próbálták a cég üzleti tevékenységének eredményes folytatását biztosítani úgy, hogy a K-Box Kft. a gazdasági válság támasztotta kihívásoknak is meg tudjon felelni. Sajnálatos, hogy a versenyképesség megőrzése és növelése érdekében végrehajtott reorganizáció, valamint a drasztikus költségcsökkentő intézkedések nem hozhatták meg az eredményüket. A bank a hitelek biztosítéki hátterének növelésére irányuló követelései a cég további üzleti tevékenységét ellehetetlenítették. A cég vezetősége a cég felszámolóját segítve mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a felszámolás során szállítóinkat, vevőinket és egyéb üzleti partnereinket a lehető legkevesebb kár érje.

Nagyon köszönjük az elmúlt években folytatott együttműködést, amely nagy megtiszteltetés volt számunkra.
Tisztelettel: K-Box Kft."


Az épületgépészet és az elektromosipar rokonszakma, a villamosiparban történő fejlemények kihathatnak a szakmánkra is. Nyilvánvalónak tűnik fel, hogy a K-Box nehézségei mintegy tükröt tartanak a magyar kereskedelmi piac jellemző problémáinak, amelyek között éppúgy szerepel az irracionális árverseny, mint a végeláthatatlan körbetartozások, a kinntlévőségek volumene vagy éppen a hagyományos kereskedelmi struktúrák felbomlása és a banki finanszírozás kockázatai. A nemzetközi pénzügyi válság környezetében ezek a hatások azonban fokozottan érvényesülnek, és - amint képviseletek bezárásáról érkező hírek,valamint a gyártó képviseletektől érkező információk is megerősítik - sajnálatos módon további, a hazai piacon már évtizedes múlttal jelen lévő cég követheti a K-Box sorsát - kommentálja az eseményeket a VGF Online.