Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Innováció
Innováció
Elektromos viadal
Idén is újra megrendezésre került az elektromobilok versenye. Most a miskolci Városház tér adott otthont a felsőfokú intézmények hallgatói által pályázatra tervezett járműveknek. A Föld napja alkalmából tartották meg a viadalt, melyre a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft írt ki pályázatot.

Az egész napos programon 27 csapat 150 mérnöke vett részt és mérte össze tudását. A verseny mellett színes programokkal várták a résztvevőket. Volt termékbemutató, Bosch információs központ, gyermekprogramok, stb. Két feladat teljesítése volt ismét a tét: az egyik a körverseny, a másik a gyorsulási verseny. Az „Életre tervezni" mottójú verseny díjaiért tehát a magyar mérnökpalánták mindent latba vetettek.

A járműveket úgy kellett tervezni, hogy a Bosch által rendelkezésre bocsátott 144 kéziszerszám hozza működésbe a járműveket. Négy kategóriában kaptak elismerést a versenyzők. Először is a körversenyeken elért hosszú távú gyorsulást nézték, itt a Debreceni Egyetem Gocar nevezetű csapata lett a bajnok, másodszor pedig a gyorsulási versenyen mért rövidtávú gyorsulást mérték a zsűri tagjai. Ennél a számnál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pótdudagomb fantázianevű csapata győzött. A másik két kategória a versenyautók műszaki megoldása és a jármű szépsége volt. Ez utóbbira a közönség is szavazhatott. A műszaki megoldások kategóriában a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Aut 3 nevezetű járműve aratta le a babérokat, szépség kategóriában pedig a Miskolci Egyetem Bumble-Bee csapata kapott elismerést.

A verseny abszolút győztesei tehát a Gocar csapat tagjai lettek, akik egy évig viselhetik a „Bosch Legjobb Elektromobilja" címet, valamint a cég felajánlotta, hogy a kategória győztesek tanáraikkal együtt egy külföldi felkészítő tanulmányúton vehetnek részt. A Bosch már évek óta segíti a magyar műszaki felsőoktatást, felismervén a hazai mérnökök zsenialitásában rejlő lehetőséget.

A verseny célja nem csak a győzelem volt, hanem leginkább az, hogy mindenki gondolkodjon el rajta, miként is tudna egyénileg hozzájárulni a környezettudatos életvitelhez és gondolkodáshoz.