Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Innováció
Innováció
Nesze robot, fogd meg jól!
Újabb magyar találmány született, mégpedig világhírű. A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizika és Anyagtudományi Kutatóintézete a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karával együttműködve kifejlesztettek egy teljesen újfajta nyomásérzékelő rendszert-írja az MTA honlapja.

Az eszköz, amiből már számos egyetem és még az amerikai hadsereg is vásárolt, egy olyan nyomásérzékelő, amely nem csak a felületre merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan is érzékeli az erőket. Az újdonsága abban rejlik, hogy a felülettel párhuzamosan keletkező nyíróerőket is képes mérni. Ellenben a legtöbb mérővel, amely csak a nyomás irányában képes érzékelni, pontosan úgy, mint az érintőpados kijelzők vagy billentyűzetek.

Az eszköz értékesítését a TactoLogic Kft végzi, amit a két fejlesztő intézmény közösen alapított, és amely már az Ernst&Young pénzügyi elemző cég „Az év induló vállalkozása" díját is elnyerte. A találmány számtalan helyen lenne alkalmazható, ám még mindig keresik az igazi felhasználási szakterületet.

Használható lenne az orvostudományban -mondta el Szolgay Péter az MTA doktora és a PPKE tanszékvezetője. A beavatkozás és roncsolás mentes vizsgálatok terén nagy szükség lehet rá, például a daganatok, elváltozások keménységét lehetne vele vizsgálni. Ám az iparban is sokféle felhasználási területen lehetne bevetni. Talán a legközérthetőbb példa az lenne, ha egy robotkar kezébe adnánk egy poharat, azt valószínűleg meg tudná fogni egy bizonyos erővel. Ám ha a pohárba vizet töltünk, az a súlyerő hatására lefelé kicsúszna a robot kezéből, hiszen a pohárral párhuzamosan ható erőt nem képes érzékelni. A találmány pontosan ezt a gondot orvosolná.

Több cég is érdeklődik a fejlesztés iránt, már vásárolt belőle egy szingapúri biomechanikai kutatóintézet, valamint egy svájci, virtuális valóság projektet készítő vállalat. Megemlítendő még az amerikai hadsereg rehabilitációs technológiát fejlesztő részlege (DARPA) is, amely valószínűleg művégtag készítéshez használná az eszközt.

Többféle méretben és érzékenységben kapható és az MTA Mikrotechnológiai laborjában gyártják. Működésének alapja a piezo-ellenállásnak nevezett jelenség, vagyis néhány anyag vezetési tulajdonságai mechanikai feszültség hatására megváltozik. A szerkezet belsejében egykristályos szilícium híd van egy üreg fölött, melyre egy pórusos szilikongömb viszi át a mechanikai hatást. A nem merőleges irányú nyomás különféleképpen terheli a híd lábait, így megváltozik az ellenállása. Ezen eltérésekből számolhatók ki az eredő erőt összetevő komponensek. A szilikon , mint anyag azért fontos, mert a csillapítás mellett hasonlít az emberi ujjon lévő bőrredőkhöz.

Érdekes elgondolás, hogy a gépjárműiparban is alkalmaznák az eszközt, hiszen képes lenne az út és kerék tapadási viszonyáról is tájékoztatást adni, hozzájárulva ezzel az utas biztonságához.