Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Vélemény
Vélemény
E-szemét… hova dobjam?
Furcsa korban élünk... Nem hogy divattá, de lassan kötelezővé válik, hogy a mobiltelefonunkat kéthetente egy új típusra cseréljük. Hiszen milyen „égő" már azzal a régi kotvánnyal mutatkozni a haverok előtt? Na, üsse kő... miattuk talán nem fő a fejem. Na de mi lesz, ha a hétvégi konferencián valaki észreveszi? Jha, hogy csak háromhete dobták piacra? Ugyan már... mit kezdjek egy 5.2 megapixeles képet csináló telefonnal?

Persze, sokan erősítik még az ellenkező oldal táborát, így a helyzet talán nem tűnik ennyire - valahol mélyen talán kissé komikusnak -, ám a folyton új termékeikkel bombázó elektronikai cégek komoly versengése jelen van a mindennapjainkban, akár akarjuk, akár nem. És itt természetesen nem csak a mobiltelefon gyártókról van szó.
Egyre gyorsabban „kopnak" el a régi kreálmányok, hiszen bár működhet az a szegény jószág tökéletesen s a mi igényeinket is kielégítheti, a tartozékokét, vagy a környezetünk elvárásait nem. Hányszor hallani különböző helyzetekben „Sajnálom, ez nem kompatibilis..." „Elnézését kérjük, de ez a típus már nem kapható a boltunkban. Esetleg... talán tudok ajánlani egy helyet, ahol még találhat ilyet"
Vagy ha mégis van, a hiányzó alkatrész drágább, mint amennyiért megérné foglalkozni vele... és akkor, jön a már-már kézenfekvő megoldás;

Vegyünk egy újat!
A leselejtezett elektronikai készülékek száma pedig napról-napra rohamosan nő. Az elkövetkező évtizedben a fejlődő országokban keletkezik majd a legtöbb számítástechnikai hulladék. Ott van például India. Az előrejelzések szerint, és a tendenciákat figyelembe véve, 2020-ra ötször annyit fognak kidobni belőlük, mint 2007-ben - állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése.
Évente 40 millió tonna e-hulladék kerül a szemétbe. Az e-waste, vagy más néven e-szemét egy gyűjtőnév a kidobott mobiltelefonoknak, nyomtatóknak, tévékészülékeknek, hűtőszekrényeknek és más elektronikai eszközöknek. Félelmetesen nagy szám, és folyamatosan növekszik...
A legnagyobb "előállító" az Egyesült Államok, ahol 3 millió tonnányi készüléket dobnak ki évente. A második helyet Kína foglalja el, az évi 2,3 millió tonnájával. Dél-Afrikában a 2007-es e-szemét szint négyszeresére nő a következő tíz évben. Az elhasznált mobiltelefon-mennyiség növekedése Kínában hétszeres, míg Indiában tizennyolcszoros (!) lesz.

Az újrahasznosításon elgondolkodott valaki? Igen!
A svájci EMPA kutatóintézet a speciális anyagokkal dolgozó Umicore cégcsoporttal és az ENSZ Egyetemmel karöltve készített tanulmányt arra, hogyan lehet újrahasznosítani a kidobott hardvereket. A környezetre és az egészségre ugyanis akkor káros ez a sok elektronikai „ketyere", ha a szemétdombon guberálók elégetik őket, hogy aranyra és rézre találjanak benne.
A UNEP jelentés egyik javaslata szerint az elektromos elosztókat és az akkumulátorokat - miután kikerültek a forgalomból - a fejlődő országokból a fejlettekbe kellene szállítani, mert ott megfelelő technológiával tudják ezeket kezelni, mint hulladékot. A valóságban sajnos ennek pont az ellenkezője mutatkozik meg; a harmadik világ szolgál az elektronizált fejlett világ szemeteskukájaként.

Achim Steiner a UNEP igazgatója hangsúlyozta; "Az e-hulladék kezelését elsősorban Kínában kell megoldani, de India, Brazília és Mexikó is nagy kihívásokkal néz szembe." Ugyanis Kínában köt ki a fejlett világ hardver-szennye, Indonéziában pedig illegálisan rakják le; nemrég ugyanis 9 darab 8 méter hosszú szállítókonténerben találtak ilyen hulladékra az indonéz hatóságok. A konténerek főként régi televíziók képcsöveivel és számítógép-monitorokkal voltak tele. A nem kívánatos "szállítmányt" az amerikai Massachusetts-ből indították útjára. Az ok: mindenki lapos képernyőkre cserélte a régit.

Azt hiszem, kár hozzáfűzni bármit is. Mindenki el tudja dönteni, mire költ, ahogyan azt is tudja, mennyire érzékeny környezetünk védelmére. Persze... jól néz ki az a 22 colos monitor. Akkor is.
Csak az a kérdés, valóban szükségünk van-e rá?