Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Innováció
Innováció
Az új, régi megoldás
A magas fűtési számlák láttán főleg télen többször is elgondolkodunk lakásunk, hűtő-fűtő rendszereink korszerűsítésén. A legtöbb esetben a ház kevésbé jól van szigetelve, mint ma épült társai, nagy a hő vesztesége. Egyre több társasház indul a korszerűsítési pályázatokon, ide értve a külső burkolatok felújítását, a fűtőtestek és a nyílászárók cseréjét. Ők nem is igen tudnak mást tenni, örülnek, hogy áll még a panel, amit a hatvanas években készítettek húsz évre tervezve.


A felújítások szintén nagyban érinthetik a családi házakat, ahol a korszerűsítés mellett a fűtőrendszer vegyes tüzelésűvé alakítása is viszonylag jó megoldás, főleg, ha olcsón tudunk hulladék fához hozzáférni. Ez ugyanis akár nyolcvanezer forintot is jelenthet évente. Persze itt nem arra akarom bíztatni a tulajdonosokat, hogy irtsák ki az erdőket, van ettől jobb megoldás is.

Az újépítésű házakat, ha van elég tőke, nagyon sok féle módszerrel fel lehet vértezni. Geotermikus energia (föld hő) használatát többen alkalmazzák új házaiknál. Egyelőre drága és nagyon karbantartás igényes is, hosszú távon tud csak megtérülni. A megoldást a házak jó szigetelő rendszere jelentheti inkább. Több építészt láttam, aki félig a föld alá süllyesztette házát, ami, ha csak a pincékre gondolunk, nagyon jó megoldás. Nyáron hűvös, télen pedig kisebb energia kell a fűtéséhez, valamint jól tartja a hőt.

Nemrégiben láttam egy dokumentumfilmet, melyben francia építészek újra elkezdtek vályogházakat építeni. Rájöttek ugyanis, hogy a vályog szigetelése nagyon jó, nem véletlenül építettek őseink is házakat sárból és agyagból. Hazánkban is egyre nagyobb előnyt élveznek az úgynevezett szalmaházak. A vázszerkezetet fából készítik, és a tégla helyett szalmabálákat helyeznek egymásra. Majd kívülről mészvakolatot, belülről pedig inkább agyagvakolatot tesznek rá. Előnye, hogy A+ energiaosztállyal rendelkezik, egyetlen hátránya pedig, hogy gyakran pótolni kell a lehulló faldarabokat, ám gyermekes családokban a sárral való tapasztást játéknak is fel lehet fogni és már léteznek olyan anyagok, melyek csökkentik ezt a hatást.

A szalmaházak általában maximum háromszintesek lehetnek, lakó-, gazdasági- és irodaépületnek is kiválóan alkalmasak. Nem utolsó sorban megemlíteném, hogy az ilyen jellegű házakra akár három millió forint építési támogatás is felvehető. Érdekessége továbbá, hogy nagyon jó hangszigetelő, nyáron nem igényel fűtést, lélegzik, így a páratartalom kiegyenlített, csak természetes anyagokból készül és akár passzív ház is készíthető belőle.

Ez a szigetelési forma tehát tökéletesen megfelel a jövő környezettudatos építkezésének, biztosak lehetünk benne, hogy ismét nagy népszerűségnek fog örvendeni, hiszen olcsó, egyszerű és fenntartási költsége is alacsony.