Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pénzügyeink
Pénzügyeink
Money, money, money
Mi is a pénz? Miért függünk oly' nagy mértékben tőle? Ezeket a kérdéseket nagyon könnyű megválaszolni, ám mégsem értjük azt a mondást, hogy „a pénz nem boldogít". Már nagyon régóta figyelem az érzéseket, amiket egy új dolog megszerzéséhez kapcsolhatok.

Fiatalon, amikor tanulóként minden nyaramat végigdolgoztam, csak azért, hogy legyen egy farmernadrágom és egy sportcipőm, ezek megvételénél elöntött a jól érezhető boldogság. Amikor az első motoromat vagy autómat vettem meg, akkor is ugyanezt éreztem. Mindenből az elsőt.

Sokat agyaltam már, vajon miért van az, hogy ezt az érzést már régóta nem éreztem, pedig az ember mindig vesz valamit, amire szüksége van. Két dolog lehetséges.
A pénz teljesen függővé tesz bennünket, és már nem tudunk örülni a nagy dolgoknak sem, vagy egyszerűen belefásultunk a világot elárasztó, hatalmas mennyiségű, és millió változatban gyártott termékekbe. Valószínűleg mindkettő igaz, de az előbbire belga kutatók már kísérleteket is végeztek.

A lényeg az volt, hogy több mint háromszáz emberrel végeztek kísérleteket, melyek alapján kiderült, hogy a pénz nemcsak nem boldogít, de már az egyszerű élvezetek értékítéletét is rohamosan csökkenti. A pénz birtoklása, de már a puszta gondolata is meggátolta az önkéntes tesztalanyokat abban, hogy a legegyszerűbb örömöket értékelni tudják. Azt is leszűrték, hogy a gazdagság jóformán nincs is hatással az élet élvezetére.

Véleményem szerint a megszerzett dolog első példánya még örömet okoz, hiszen az újdonság erejével hat, ám a továbbiakban, például a mobiltelefon újabbra cserélésekor az ember már nem érez hatalmas örömöt. Bátran kimondhatjuk végre: a pénz nem boldogít, csak gazdaggá tesz!