Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Vélemény
Vélemény
Robbanós akkuk
Sokan nem is tudják, milyen veszélyekkel jár a mobiltelefon használata. Ezeket több csoportba is lehetne sorolni, hiszen mind műszaki, mind biológiai téren keletkezhetnek problémák.

Első sorban az emberi tényezőt kell kiiktatnunk, vagyis a vezetés közbeni telefonálást. Kihangosító, vagy fejhallgató nélkül ugyanis a telefonra koncentrálva akár több száz méter is kieshet emlékezetünkből, vagyis a hívás után megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy mennyi utat tettünk meg, amire nem is emlékszünk. A másik problémát az jelenti, hogy sokan a jobb kezükbe fogják a mobilt az autóban, így nem csak, hogy nem tudnak sebességet váltani, de normálisan kormányozni sem képesek. Ráadásul a beszélgetést abba kell hagyniuk a váltás idejére, ami még idegessé is teszi őket. Ma már nem nagy összeg a kihangosító, használjuk!

A biológiai veszélyekről rengetegen beszélnek, sokszor hallhatjuk, hogy a kisugárzás rákot okoz. Ezt eddig még nem sikerült száz százalékosan bebizonyítani, de azt azért sejthetjük, hogy van benne némi igazság. Ugyanúgy a vezeték nélküli fejhallgatók is rádiófrekvencián sugároznak, így azok szintén terhelik szervezetünket. A biológiai hatásokat nem igen tudjuk leküzdeni, esetleg annyit tehetünk, hogy kevesebbet telefonálunk.

A harmadik a legérdekesebb eset, ugyanis ez valószínűleg sokakkal megtörtént. A telefon műszaki hibájából adódó problémák talán a legveszélyesebbek az emberre. Azért is érdemel említést, mert már halálesetek is előfordultak miatta. Nekünk tegnap sikerült megtapasztalni.
A családban van egy pár Nokia készülék, hiszen mi megbízhatónak, és jól kezelhetőnek találtuk őket. Mint sokan mások, mi is éjszakára tettük fel tölteni a készüléket. Reggel azt vettük észre, hogy a hátlap nagyon púpos, és ripityára van törve. Egyből lekaptuk a hátsó részt, és az akku szó szerint kiugrott a telefonból, annyira felfújódott.


Utána olvastunk az interneten, és a pcworld honlapján találtunk egy hibás szériára vonatkozó cikket, mely szerint negyvenhatmillió robbanós akku került forgalomba 2005 és 2006 között a BL 5C jelzésű akkumulátorból, ráadásul már haláleset is történt emiatt. A honlapon van egy program is, amelybe be lehet írni az akkumulátorunk sorozatszámát, és kiírja, hogy a hibások közé tartozik-e. Mi is megpróbáltuk, ám azt írta, hogy nem hibás. Valóban így lehet, hiszen tavaly vásároltuk egy márkaboltban, tehát elméletileg nem lehet két évesnél öregebb. Ám mégis felfújódott.

Felhívtuk a Nokia képviseletet, hogy mi a teendő. A válasz az volt, hogy már nem foglalkoznak a hibás szériával, és az akku felfúvódása természetes dolog (jelzem még egyszer, hogy összetörte a hátlapot, ami nem egy olcsó mulatság). Fél év garancia van a tápforrásra, persze csak blokkal igazolva. Ezen túlmenően már dobhatjuk is a szemétbe. Azaz oda azért ne, mert még felrobbanhat, és egyébként is veszélyes hulladék. (De már újonnan is?) Ezúton kérünk tehát minden felhasználót, hogy akinek BL 5C jelű akkumulátor van a készülékében, ne hagyja a töltőn őrizetlenül, nagy kárt tud okozni!