Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Nyakig lehetünk benne
Mi jöhet még ezután? Először árvizek, azután vörösiszap, most pedig hígtrágya a köbön. Igen, jól sejtik, a disznó ürülék is jócskán környezetszennyező, és nagyon veszélyes az ökológiai egyensúlyra nézve. Környén ennek ellenére még több sertést szeretnének tartani.

A Környe közelében már régóta működő sertéstelepet uniós támogatással ki szeretnék bővíteni a holland tulajdonosok. A húszmillió eurós beruházás Irtáspusztán negyedmillió sertést szeretnének felnevelni évente, ez pedig a tizenkét hónap alatt hetvenezer köbméter hígtrágyát eredményezne. A probléma abból fakad, hogy a trágyatároló működési engedélye már lejárt, és a polgármesteri hivatal kezdeményezte, hogy a hatóságok ne engedélyezzék annak használatát.

A hetvenezer köbméter hígtrágya valós veszélyt jelent, akár ökológiai katasztrófához is vezethet. A térség ugyanis nitrát érzékeny, mivel az Által-ér vízgyűjtőterületéhez tartozik. Ha a hatóságok betiltják a tározó használatát, mivel az nem biztonságos, akkor a sertésnevelde csődbe mehet. A holland cég ráadásul egy hízlaldára is nyújtott be kérelmet, azonban ezt környezethasználati engedély hiányában felfüggesztették.

Egyes vélemények szerint az éves szinten keletkező trágya mennyiségének elvezetéséhez másfélezer hektárnyi területre volna szükség, ám a cégnek mindösszesen kétszázötven hektárja van. A cég megbízottja elmondta, hogy a tároló működési engedélyének meghosszabbítására már beadták a kérelmet, méghozzá határidőn belül. Álláspontjuk szerint a tározó jelenlegi használata nem ütközik törvénybe, ugyanis a hosszadalmas, folyamatban lévő eljárás alatt az üzemeltetés teljesen jogszerű, ráadásul a tározó teljesen kifogástalan állapotban van a szakértők szerint.

Az Által-ér a Kisalföld keleti peremén halad keresztül, lényegében a Vértes hegység ÉNY-i oldalának vizeit gyűjti össze. Rengeteg tavon halad keresztül, többek között a tatai Öreg tavon is. Több patakot is táplál, többek között a Gesztesi, valamint a Galla patakot. A kisebb vízfolyásokkal egyesülve a Dunába ömlik Dunaalmásnál.