Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Itt a repce, hol a repce?
Hazánk mezőgazdaságra berendezkedett ország, hatalmas szántóin könnyedén megél a repce. Ha más élelmiszernövény már nem is bírja, a biodízel legfontosabb alapanyaga biztosan. Egyre több repcefölddel találkozunk vidéki útjaink során, ám a boltok polcairól eltűntek a repceolaj készítmények.

Hogy lehet az, hogy az áruházak kínálatában egyre kevesebb a repceolaj, ahol pedig még kapható, ott nagyon magas az ára. Töménytelen mennyiségű repcét termelünk, és mégis hiány van itthon belőle? Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy a gazdák minden szál növényt külföldre értékesítenek, hiszen a felvásárlási ára ott a legkedvezőbb. A probléma abból fakad, hogy egyre többen termesztik és adják el üzemanyagnak, pedig élelmiszeripari növénynek minősül. Biztos, hogy megéri étel helyett hajtóanyagot készíteni belőle? A termelőknek - úgy tűnik - igen.

A válság hatására minden ország másképpen reagált. Vannak, akik lelassultak a fejlődésben (mi is ide tartozunk), és vannak, akik gyorsan kilábaltak belőle. Utóbbiaknál ismét megnőtt a fogyasztás, köztük az üzemanyagoké is, nem véletlen tehát, hogy a gazdák annak adják el terményüket, aki többet kínál érte. Mivel a kereslet egyre nagyobb, az árak alaposan megemelkedtek, a felvásárlási árak viszont rettentően ingadoznak.

A boltok polcairól azért tűntek el a repceolaj termékek, mert a magas fogyasztói ára miatt az emberek visszatértek a napraforgóolajhoz, hiszen az már olcsóbb, mint vetélytársa. Sokan azt állítják, hogy ez nem is olyan nagy probléma, hiszen a repcéből lényegesen könnyebb üzemanyagot készíteni, mint a napraforgóból. Étkezési célra pedig a napraforgó olaja az alkalmasabb, így a vita eldőlni látszik.

A repce egyébként nagyon igényes a talajminőségre, így hazánkban csak 180 ezer hektáron lenne termeszthető 2 tonna/hektár terméshozammal. Ennek azonban éppen ellentmondanak azok a kifejlesztett hibridek, melyek gyakorlatilag bárhol megélnek, és már 2,5 tonna/hektár felett van a hozamuk. Nekik köszönhető, hogy a felhasznált területek nagysága mára elérte a 250 ezer hektárt. Ezzel még nem is volna akkora probléma, hiszen a repcének talajfertőtlenítő hatása van, így az utána ültetendő növény számára kedvező feltételek alakulnak ki. A másik nagy probléma pedig éppen abban lakozik, hogy a repce után ismét repcét ültetnek, hiszen ennek piaca és magas ára mára már stabilizálódott. De akkor hol termesztünk majd élelmiszernövényeket?

Nemzetközileg elfogadott tény, hogy a bioüzemanyagok előállítása többe kerül, mint a kőolajalapúaké, még akkor is, ha az olaj hordónkénti ára újra a csúcsokat döntögeti. Ha a fosszilis eredetű üzemanyagok adóját elvetjük, kiderül, hogy jóval alacsonyabb áron megvásárolhatók, mint a bioüzemanyagok. A gazdák azonban azért nem tágítanak a repce mellől, mert a magyar üzemanyagtörvény miatt leszerződtek hazánk egyik meghatározó üzemanyag kereskedőjével, akinek a forgalmazott anyagok közül meghatározott arányban kell felmutatnia a megújuló üzemanyagot. Ezt a legegyszerűbben úgy teszi, ha a normál dízelbe belekever biodízelt is, hiszen a törvény nem állít határokat a keverési arány elé.

A bioüzemanyagok jövője még nagyon ingatagnak tűnik, hiszen egyelőre úgy tűnik, több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Tíz éven belül stabilizálódhat a helyzet, és addigra már ki fog derülni, melyik a legmegfelelőbb hajtóanyag. Addig azonban törjük csak a fejünket, hogy miként lehetne a problémát máshonnan megközelíteni...