Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Vélemény
Vélemény
Működik!
A fűtésszámla csökkentésére rengeteg megoldás létezik, ám mindegyik hatalmas befektetést igényel. Van egy alternatív megoldás is, bár első hallásra hihetetlennek tűnhet. Ez nem más, mint a már sokak által ismert sörkollektor.

Ennek hallatán többen már abba is hagyják a cikkek olvasását, mondván, hogy ez csak humbug. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy nem az. Először nekünk is voltak kételyeink, ám elkészítettünk egyet, és csodák csodájára valóban működik. Elve a napkollektorhoz hasonló, csak ebben nem folyadék, hanem levegő áramlik, és nem csőkígyó szerűen, hanem párhuzamos csövekben.

A felépítése rendkívül egyszerű, elkészítése viszonylag hamar megvan. Először is szükség van a legfőbb alkotóelemre, mégpedig a sörösdobozra. Ennek vékony a fala, és rendkívül jól továbbítja a hőt a benne áramló levegőnek. Annyi kell belőle, amennyi belefér az éppen már adott, vagy tervezett fakeretbe. Nálunk a doboz fedőlapja egy kidobott ablak, így ahhoz méreteztük az egészet. 91 darab sörösdobozt tartalmaz, melyek tizenhárom sorban, hetesével helyezkednek el. Első lépésként eltávolítjuk köszörűvel vagy késsel a dobozok tetejét és alját. Ezután egymásra helyezzük őket, és akár egy egyszerű fasablonban összeragasztjuk sziloplaszttal. Közben gyűjtőcsövet és osztócsövet kell készítenünk hozzá,-mi ezt hulladéklemezből hajtogattuk- majd kivágjuk a dobozok és a be-, és kifúvók nyílásait.

Ha a dobozsorok megkötöttek, összeállítjuk őket a gyűjtő és osztócsövekkel, amikre szintén sziloplasztot nyomunk. Ezután az egészet matt feketére festjük. Készítünk neki fakeretet, melynek elején üveglap helyezkedik el, a dobozokat (egységet) belehelyezzük, majd hőtükröt (alufólia is megfelel) és szigetelést (üveggyapot) teszünk rájuk, és végül egy fedőlappal az egészet hátulról bezárjuk.

A befúvást nálunk három darab használt, számítógép ventilátor végzi, ez a légáramlás bőségesen elég hozzá. A szerkezetet falra lehet szerelni, a szobából kell kiszívnia a levegőt, és ugyanoda kell visszafújnia, így gyorsabban melegít.

A kollektorunknál csak a sziloplaszt és a festék került pénzbe, a többit hulladékokból állítottuk össze. Lehetett volna szebb is, de a próba kedvéért nem akartunk sok időt eltölteni vele, és pénzt áldozni rá. Összesen háromezer forintból épült fel egyetlen hétvége alatt, és ketten vettünk részt a munkában. A ventillátorokat 12V-os akkumulátorral hajtottuk, de erre a célra napelemet is lehetett volna használni. A teszt során a külső levegő hőmérséklete négy Celsius fok volt, a napsütés pedig nem volt a legerősebb. Ekkor a kifúvó csövön átlagosan negyvenöt Celsius fokot lehetett mérni, ám olykor a hőmérséklete elérte az ötvenöt Celsiust is.

Többen állítják, hogy két akkora kollektorral, mint a miénk, akár tíz százalékot is meg lehet spórolni a fűtésszámlán. Persze ez csak átlagos méretű házakra igaz. Mi a garázst szerettük volna kifűteni vele, ám a felrakásra még nem került sor. Biztosak vagyunk benne, hogy egy ekkora sörkollektor képes legalább tíz Celsiusos hőmérsékletet csinálni egy húsz négyzetméteres garázsban, ha kint süt a nap és nulla fok körül van a hőmérséklet. A jövőbeni terveink közt szerepel, hogy szeretnénk még egyet készíteni, és a kettőt egyszerre felszerelni a műhely oldalára.

Ha valakinek kérdése lenne a kollektorral kapcsolatban, a fórumon szívesen válaszolunk bármire. Addig is jó sörözést kívánunk!