Van azonban egy új megoldás, ami valamelyest megoldhatja a problémát. Már kísérletek folynak felhasználhatóságának vizsgálatára és úgy tűnik, tökéletesen megfelel a megújuló üzemanyag előállítására. Ez a növény nem más, mint az agavé.
Az agavét sokan a belőle előállított szeszesital, a tequila miatt ismerik csak, pedig ezen felül rengeteg jó tulajdonsága van. Ilyen például az is, hogy szinte bármilyen száraz körülmények között megél. Ennek a tudósok hatalmas jelentőséget tulajdonítanak, hiszen termesztésével nem kell földterületeket elvonni a mezőgazdaságtól, s így bolygónk élelmiszeregyensúlya nem borulhat fel. Sivatagban is termeszthető, tehát az eddig kiaknázatlan területeket a jövőben könnyedén hasznosítani lehetne. Sivatagból pedig akad bőven...
A kukorica, mint azt már nemrégiben ismertettük, erősen felverte az élelmiszerárakat, hiszen egyre több termelő átállt a termelésére, nem is beszélve arról, hogy az amerikai kontinensen a kukoricának több mint felét bioüzemanyag gyártásra fordítják, nem pedig élelmiszerek előállítására.
Az egyik szaklapban megjelent tanulmány szerint egyéb előnyökkel is rendelkezik az agavé növény. A magas cukortartalma miatt nagy mennyiségű üzemanyagot lehet belőle kinyerni, ráadásul sokkal környezetbarátabb módon, mint a kukoricából, hiszen a tengeriből kinyert etanol előállítása során sokkal több káros gáz keletkezik, mint amikor ugyanezt az agavéból teszik. Természetesen léteznek olyan növények is, melyekből jobb hatásfokkal és kevesebb káros anyag kibocsátással lehet bioüzemanyagot előállítani. Ilyen növény például a cukornád. Ám ennek is van egy nagyon fontos hátránya: csak különleges klímájú területen él meg, hiszen a rengeteg vizet, illetve a magas hőmérsékletet kedveli, ezért nagyon kevés helyen termeszthető.