Az algák másik előnye, hogy jóval magasabb a szénhidráttartalmuk, mint a hagyományos, szárazföldi növényeké. Trágyázni sem kell őket, hiszen a tengerben nőnek nagy mennyiségben. Eddig azonban egy hatalmas problémával kezdett megküzdeniük a kutatóknak; miként is lehetne a szénhidrátokat etanollá alakítani. Amerikai kutatók azonban rájöttek a megoldásra. Az egyik tudományos folyóiratban közzétett nyilatkozatuk szerint az Escherichia coli baktérium génmódosított változata képes az algákban jelen lévő szénhidrátot etanollá változtatni.
A kutatásban is részt vevő biotechnológiai vállalat, a Bio Architecture Lab elmondása szerint az algák szárazanyag-tartalma több, mint hatvan százalékban szénhidrátokból áll, aminek a felét az alginátok alkotják. A cég emberei a Washingtoni Egyetem kutatóival közösen az osztrigatelepek kártevőinek, a Vibrio splendidus baktériumnak a génjeit ültették át az E. coli baktériumokba. Végeredményül egy olyan élőlényt kaptak, mely nyolcvan százalékban képes megemészteni az alginátot és így etanolt fejleszteni.
A tudósok szerint ezzel a módszerrel tízezer négyzetméteres területen akár tizenkilencezer liternyi üzemanyagot is elő lehetne állítani évente, vagyis kétszer annyit, amennyit a cukornáddal beültetett, ugyanekkora méretű területen lehetséges volna. Az alga hozama tehát sokkal magasabb, mint az eddig ismert energianövényeké, a kukoricánál akár ötször több mennyiségű etanolt tudunk belőle kinyerni.
A kutatást az amerikai energiaügyi minisztérium is kiemelten támogatta. A kutatók több szabadalmat is beadtak, melyek az amerikai DuPont vegyipari vállalattal, illetve a norvég Statoil olajipari céggel működnek együtt.