Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Invázió
Először nem akarták elhinni Miami lakosai, hogy invázióval állnak szemben. Amikor azonban meglátták a hatalmas, akár húsz centiméter hosszúra is megnőtt csigákat, erősen gondolkodóba estek.


A lakosok a floridai mezőgazdasági minisztérium felügyelőivel közösen egyetlen hét alatt több száz puhatestűt gyűjtöttek össze a kertekből. Eddig összesen harmincötezer állatot szedtek össze szeptembertől januárig, melyek komoly károkat okozhatnak és betegségeket terjeszthetnek.

Az afrikai óriáscsiga hossza a húsz centimétert is elérheti, házának átmérője pedig a tíz centimétert! Akár a kilenc éves kort is megélheti, éves szinten pedig több, mint ezer petét rak le. Egyelőre senki sem tudja, hogy honnan került ez a faj Miamiba, illetve több, karib-tengeri szigetre, így például Martinique-ra és Guadeloupe-ra.

A hatvanas években már történt hasonló eset, akkor egy kisfiú három ilyen csigát tartott otthon egy akváriumban, ám a nagyi nem kedvelte őket és szabadon engedte mindhármat. Ekkor tizennyolcezer utód született, melyeket egy évbe és egymillió dollárba került, mire összeszedték.

Jelenleg az afro-karibi vallás lehet az invázió okozója, ugyanis az ő kedveltjük ez a csiga. Engedély nélkül tilos az államokba való behozatala, mégis sokan tartják hobbiállatként.

A hatóságok már megkezdték az állatok irtását, ugyanis különösen veszélyesnek minősülnek. Azon felül, hogy pusztítja a növényeket, még nyálában is hordoz egy baktériumfajt, mely súlyos hasi fájdalmakkal járó agyhártyagyulladást okoz, ritkább esetben pedig akár halált is. Minden növényt megeszik, amely kiválóan használható kalciumforrásként, többek közt a dinnyét, a földimogyorót és további ötszáz növényfajt.

A csigák a föld alatt telelnek át. A szakemberek remélik, hogy a tavaszi esők előtt sikerül csökkenteni a populáció egyedszámát. Ennek érdekében minden kertet vasfoszfáttal kezelnek, ettől ugyanis a csigák étvágya alábbhagy. Azokat a példányokat, melyeket sikerül begyűjteni, egy laboratóriumba viszik, ahol kísérleteznek velük. Amelyikre pedig nincs szükség, az szépen álomba szenderül a mélyhűtőszekrényben...