Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Hangfegyver, avagy ne dumálj előadás közben!
Videók egész hadát találhatjuk meg az egyes fájlmegosztó portálokon, melyek az előadás közbeni rendzavarást szemléltetik. Japán mérnökök kifejlesztették a hangfegyvert, mely elhallgattatja a bekiabálókat és a duruzsolókat.


Ha valaki arra vetemedik, hogy az előadás közben beszélgetésbe elegyedik a mellette ülővel, az ne számítson megértésre, inkább csak arra, hogy kegyetlenül összezavarják.

Japán fejlesztők sikeres tervezés után olyan hangfegyvert alkottak, mely bárkit elhallgattat. A működési elve roppant egyszerű; a pszichológusok szerint az az ember, aki a saját hangját hallja vissza kisebb késleltetéssel, az nem fog tudni tovább beszélni. Lehet benne valami, hiszen mobiltelefonálás közben is gyakran előfordul, hogy visszhangzik a vonal, ilyenkor rettentő zavaró, ha saját beszédünket halljuk vissza.

A szerkezet igen érzékeny, képes a tömegből kiszűrni a rendzavaró hangját, majd felvenni azt, később pedig 0,2 másodperces késleltetéssel visszajátszani. A SpeechJammer hangszórója és mikrofonja is kiválóan irányítható, így a tömegből könnyen kiválasztható a kívánt személy. Hatótávolsága akár a harminc métert is elérheti, ám ez nagyban függ a környezeti hatásoktól, például a hőmérséklettől. A hatékonyság akkor a legkimagaslóbb, ha a késleltetés ideje folyamatosan változik, illetve akkor, ha az illető a spontán beszéd helyett egy szöveget olvas fel.

A kereskedelmi felhasználásról egyelőre nem esett szó, ám a tervezők szerint könyvtárakban lehetne alkalmazni, ahol a csend fenntartása nélkülözhetetlen, vagy éppen olyan beszédhelyzetekben, ahol többen próbálnak meg egyszerre kommunikálni.