Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Távközlés
Távközlés
Hőszivattyú lehet az egyik megoldás
Lassan itt a tavasz, az emberek kezdenek felocsúdni a gázszámlák okozta „mámorból". Ilyenkor jön el a korszerűsítések ideje és az építkezések szezonja. Érdemes tehát meggondolni, milyen módon kívánunk energia megtakarítást elérni. Az egyik lehetséges megoldást a hőszivattyú jelentheti.


A hagyományos fűtési módok a gáz és a fa árának emelkedése miatt a jövőre nézve nem megfelelők. Az olajról már jobb nem is beszélni. Lehetséges megoldásként a hőszivattyút ajánljuk, mert ugyan nagyobb befektetést igényel, ám gyorsan megtérül.

Bár jelenleg az új lakások építtetésének kedve igen gyér, mégis akik építkeznek, mindenképpen vegyék figyelembe a hőszivattyús lehetőséget. Természetesen a technológia kialakítása többletköltséget jelent, ám üzemeltetése kifejezetten gazdaságos, ráadásul néhány év alatt megtérül. A már kulcsrakész ingatlannal rendelkező tulajdonosoknak is mindenféleképpen megéri befektetni egy hőszivattyús rendszerbe, ezt nyugodt szívvel ajánlhatjuk.

Mindenki megérezte az utóbbi hetek kifejezetten sarkvidéki időjárását, mely a gázszámlákon is éreztette hatását, többször is napi fogyasztási rekordokat produkálva. Ez azonban kikerülhető a kisebb teljesítményű levegő-víz hőszivattyúkkal, melyek a zord időjárás ellenére is kiváló hőmérsékletet képesek biztosítani. Ezek a levegőből vonnak el annyi hőmennyiséget, mellyel egy családi házat fel lehet fűteni. A szivattyúk hatásfokára a COP érték utal, mely a leadott fűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény hányadosa. Értelemszerűen minél magasabb ez az érték, annál kevesebb áramot fogyaszt a készülék ugyanazon tér felfűtésére.

Jelenleg a hazai lakosság túlnyomó többsége nem fűti fel kellő hőmérsékletre az ingatlanát, ugyanis nem engedheti meg magának anyagilag. Ők általában éves jövedelmük harminc százalékát ölik az energiaszámlákba, ahelyett, hogy a megfelelő módon korszerűsítenének. A hatalmas hidegek hatását ők is megérezték, hiszen a gázkazánt maximális teljesítményen járatva sem voltak képesek lakásaikat kifűteni a rossz energetikai állapot miatt. Ilyenkor elektromos hősugárzót is alkalmazni kellett, amely természetesen villamos áramból is rengeteget fogyaszt.

Nehéz megtalálni a jelenlegi jövedelmek mellett a legoptimálisabb megoldást, azonban mindenképpen keresési hajlandóságot kell mutatni iránta. A hőszivattyúk már önmagukban is komoly segítséget jelenthetnek, ha pedig szigeteléssel és nyílászáró cserével toldjuk meg a felújítást, kiváló üzemeltetési költséget tudunk kihozni belőle.