Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Akár 7,2 métert is emelkedhet a vízszint
Grönland nagyon érzékeny a klímaváltozásra. A kutatók szerint, ha a globális felmelegedés továbbra sem lanyhul, hamarosan zöld szigetté változhat. A folyamat onnantól visszafordíthatatlanná válik, a jég évezredek múltán sem regenerálódhat.


A potsdami Éghajlati Hatásvizsgáló Kutatóintézet és a madridi Complutense Egyetem dolgozói szerint mindössze 1,6 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedésre volna szükség ahhoz, hogy komoly változások történjenek a sziget jégtakarójában.

A 3,1 Celsius fokos változás teljesen eltörölné a jégtakarót Grönland felszínéről. Mivel a Déli-sark után ez a térség rendelkezik Földünk legnagyobb édesvíz készletével, így a teljes olvadás az óceánok szintjét 7,2 méterrel emelné meg. Ez katasztrofális következményekkel járna, hiszen az alacsonyan fekvő szigeteket és településeket elárasztaná a víz. Ha viszont sikerülne betartani az ENSZ vállalásokat, melyek szerint a globális felmelegedés intenzitása nem haladhatja meg a két Celsius fokot, abban az esetben a teljes olvadás ötvenezer év alatt következne be.

Azonban a jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy a hatalmas mértékű szén-dioxid kibocsátás miatt nem lehet tartani a vállalásokat. Ha túllépjük a 2 Celsius fokos hőmérsékletemelkedést, akkor már nincs többé visszaút; a jégtakaró hirtelen olvadni kezd, és akkor sem lehet visszafordítani a jelenséget, ha az átlaghőmérséklet a két évszázaddal ezelőtti szintre áll vissza.

Abban az esetben, ha nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását minimális szintre mérsékelni, a jégtakaró húsz százaléka ötszáz éven belül elolvadhat, sőt, kétezer éven belül a teljes jégtakaró megszűnhet. Ez nem tűnhet olyan gyorsnak, ám a történelembe visszatekintve kifejezetten gyorsnak is számíthat.

Jelenleg lassan olvad a jégtakaró, hiszen a jég egy része háromezer méteres magasságban van, ahol elég hideg van, ám a jéghegyek lába olvadni kezdett, ezért a magasabb helyek egyre alacsonyabbra süllyednek, így felgyorsulhat az olvadás.