Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
A városok a legveszélyeztetettebbek
A globális felmelegedés mindenkire hatással van, aki csak él és mozog. Szakértők azonban azt mondják, mindenekelőtt a városok lakóit fenyegeti leginkább. Néhány település ezért már meg is kezdte a felkészülést.


Jelenleg a világ lakosságának fele városokban él és ez a szám a jövőre nézve csak növekedni fog. 2050-re ez a szám a hetven százalékot is meghaladhatja, ezért érdemes előre felkészülni a legrosszabbra.

Az „elvárosiasodás" legfőképpen Ázsiát fenyegeti, illetve azon településeket, melyeknek félmillió alatti lélekszámmal rendelkeznek.

Az egyik nagy, nemzetközi csúcstalálkozó előkészületeit szervező tudósok szerint legfőképpen a nagyvárosokat sújtják majd leginkább a felmelegedés hatásai. Száz éven belül egyre gyakoribbak lesznek az aszályos, száraz időszakok, a kánikulák, illetve a szélsőséges viharok és árvizek is. A tengerparthoz közeli városokat a vízszintemelkedés veszélyezteti, amely a jégsapkák olvadása miatt következik be. Ezek közvetlenül veszélyeztetik a teljes infrastruktúrát, az energiaellátást, illetve az ivóvízbázist.

Kilenc éve, a 2003-as nyári kánikula komoly problémát jelentett Európának, harmincötezer ember vesztette életét a melegnek köszönhetően. A tudósok azt mondják, hogy ha továbbra is ebben az ütemben emelkedik az átlaghőmérséklet, akkor 2040-ig a nyári csúcshőmérsékletek kétévente meghaladhatják a kilenc évvel ezelőttit.

A városok lakói azért vannak jobban kitéve a hőség veszélyeinek, mert a fák, illetve bokrok hiánya miatt az aszfalt visszaveri a hőt, a légkondicionálók is a szabadba fújják a meleget, a magas épületek sűrű szövevénye miatt pedig nincsen légmozgás, így a központban akár hat Celsius fokkal is melegebb lehet, mint vidékebbre.

Több város már most intézkedéseket vezet be a probléma megoldása érdekében. Több ház tetejét is fehérre festik, hiszen az visszaveri a Nap sugarait, az úttestet lyukacsosra készítik, így az eső könnyebben feltölti az úttest alatti talajrétegeket vízzel. Parkokat létesítenek, fákat és bokrokat ültetnek, mintegy menedékhelyként a hőség és a környezetszennyezés ellen. Más városok már megelőző terveket készítenek, melyekkel megakadályozható a későbbi problémák kialakulása anélkül, hogy komoly költségekbe hajszolnák magukat.