Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Készül az újabb fermentor
A magyar cukor már nem csak finom, de gazdaságos és környezetbarát is. A Magyar Cukor Zrt. ugyanis kaposvári üzemében újabb fejlesztéseket tervez, mégpedig ami a biogáz termelést illeti.


A Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzemében újabb fermentort építenek, ezzel növelik magasabb szintre a biogáz termelésüket. A drága berendezést a kampány kezdetekor, vagyis ősszel helyezik majd üzembe.

A fermentort a KEOP-program segítségével építik majd meg, ugyanis a beruházás összértéke egymilliárd forint felett van, melynek felét a pályázat útján európai uniós támogatással biztosítják. Az új tartályban a kampány ideje, azaz 120 nap alatt kilencmillió köbméternyi biogázt termelnek majd, amely egy közepes méretű, nagyjából húszezer lakossal rendelkező város éves hőigényét biztosítja.

A kampányidőszak alatt termelt gázmennyiséget a fel nem használt cukorrépa szeletekből állítják majd elő. Ezzel szinte teljes egészében fedezhetik a cukorgyár alternatív tüzeléssel működő kazánjainak földgázfelhasználását. A feldolgozási időn túl a gyár melaszból és korpából állítja majd elő a biogázt, melyet melaszszárító állomása, a gyár központi fűtőrendszere és a kaposvári fürdő használ majd fel.

A rendszer felépítésében a cukorgyár szakemberei is részt vesznek, hiszen ők dolgozzák majd ki a technológiát, a megvalósításért pedig a cukorgyár projektcége, a Biogáz Fejlesztő Kft. lesz a felelős. A legelső fermentorok még 2007-ben elkészültek, a tavalyi évben pedig megépítették az utófermentort is. A megtermelt biogázt az üzem erőművében hasznosítják jelenleg, ám a hőenergia mellett villamos áramot is előállítanak vele.

A cég legfontosabb célja, hogy néhány éven belül a gyáregység a cukor előállítását teljesen önellátó módon végezhesse, ebben csak a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre támaszkodjon, mégpedig külső erőforrások igénybevétele nélkül.