Keresett szó:




Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Házi koszttal védekezik Európa a válság ellen
Európai felmérések tanúsága szerint az egyes tagállamok lakossága körében jóval népszerűbb az otthoni főzés, mint akár csak egy évvel korábban. Trend az is, hogy a konyhában már nemcsak a hagyományos ételeket, hanem más nemzetek fogásait is szívesen készítik az emberek. Emellett megugrott a fagyasztott és más félkész, vagy előkészített termékek forgalma.

Az egyébként is reneszánszát élő konyhaművészet népszerűségének jót tett a gazdasági válság, mert még a legigényesebben összeállított otthoni ebéd is sokkal olcsóbb, mint ha étterembe vinnénk a családot.

Férfiak és nők szemében is vonzó, ha párjuk tud és hajlamos főzni, a különböző egzotikus konyhák és ételek pedig mind inkább részeivé válnak az otthon töltött mindennapoknak. Az elsősorban fagyasztott friss fűszereiről ismert izraeli Dorot kibuc "cége", a Dorot - Garlic & Herbs néhány hete felmérést készített az EU étkezési szokásainak változásáról.

Ebből kiderült, hogy az elmúlt néhány hónapban például a brit polgárok közül 66 százalékkal többen nyúlnak a fazékhoz, mint az azt megelőző időszakban, s 85 százalékkal többen esznek heti öt, vagy annál több alkalommal otthon, mint egy évvel korábban.

Az emberek továbbra sem szeretnek azonban hosszú órákat tölteni az előkészítéssel, ezért a fagyasztott, konyhakész, előfőzött és más hasonló termékek forgalma is ugrásszerűen nőtt. Ezzel csak látszólag van ellentmondásban, hogy a házi koszt új és régi hívei egyre igényesebbek arra, amit esznek. Bár hajlamosak a fent említett, a főzést meggyorsító alapanyagfajták használatára, nagyon is megnézik, hogy az adott termék hol, milyen körülmények között készül, milyen összetevőket tartalmaz, van-e benne tartósító szer, vagy más, népszerűtlen adalékanyag.

Általában is kiderült, hogy egy ország GDP-je, gazdagsága szinte egyenes arányban áll a fagyasztott, előkészített termékek fogyasztásával. A jobb módú Nyugat-Európa kevesebb időt szán az előkészületekre, míg a kevésbé módos keleti blokkban az emberek még mindig hosszú órákat töltenek a nyers - és persze olcsóbb - alapanyagok előkészítésével.

A Dorot helyzete szerencsés - kommentálta a felmérést Dror Yefet, a márka hazai forgalmazójának, a Fanan Kft. vezetője -, hiszen a kínálat mindkét jellemző trenddel találkozik. Egyfelől a minőségi zöldfűszerek elengedhetetlenek az igényes kulináriához. Például a friss és a szárított bazsalikomot nem lehet egy napon említeni. Másfelől azért a dolgozó emberek viszonylag kis része tart fűszerkertet otthon. A termékek népszerűségét reményeink szerint a válság nálunk is csak fokozza - bizakodott az ügyvezető igazgató.


Vélemény
Nagyon érthető, hogy a magyar cég vezetője bizakodik a forgalma növekedésében. Ha ezt a termék minősége, ára alapján tenné nem lenne semmi problémám a nyilatkozattal, ám az ügyvezető belekeveri a válságot. Egy elképzelt interjú képe úgrott be:

- Jónapot kívánok! Milyen eredményeket ért el a Temetkezési Vállalkozás az utóbbi időben?
- Kiválóakat, mondhatom bátran, hogy egyre több a munkánk. Igaz sokat köszönhetünk a hideg időjárásnak. ha még néhány hétig kitart az idő, csodálatos, fantasztikus, utolérhetetlen eredményeket érhetünk el! Mondhatom nagyon boldogok vagyunk, jut most béremelésre, fejlesztésekre.
- Gratulálunk! Elmondaná az olvasóinknak, hogy mi az összefüggés a hideg és az Önök eredménye között?
- Persze, hisz nagyon egyszerű! A média is tele van ezzzel az... izé.. azzal a sok szörnyű fagyhalállal... brrr... 

Kovács Tamás