Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Igyunk, hogy közlekedhessünk
No persze ez csak vicc, hiszen az alkoholfogyasztást is csak mértékkel szabad művelni. Skóciában azonban rájöttek, hogy ha minél több whisky fogy, annál több seprő keletkezik, melyet aztán járművek hajtására lehet felhasználni.


Akár autók üzemanyagaként is felhasználható lesz a whisky lepárlásakor keletkező melléktermék, melyből megfelelő eljárással gáz fejleszthető. A gáz pedig, mint tudjuk kiválóan alkalmas közlekedési eszközök meghajtására.

Skóciában a Tullibardine lepárló üzem megállapodást kötött az edinburghi Napier Egyetemmel arra vonatkozólag, hogy kifejlesztenek egy eljárást, mellyel a whisky melléktermékéből gáz fejleszthető. Az egyetemnek saját bioüzemanyag-kutató részlege van, ahol a kísérletek laboratóriumi körülmények között zajlanak majd le. A szakemberek szerint az italgyártás melléktermékéhez baktériumokat kell adni, így az erjesztés folyamán nagymennyiségű butángáz fejlődik, ami járművek meghajtására alkalmas.

Azt kevesen tudják, hogy a whisky gyártásakor mindössze tíz százalék alapanyag hasznosul, a maradék kilencven százalék seprőként kerül ki a szeszfőzdékből. Azonban a seprőnek még mindig igen magas a cukortartalma, így erjesztéssel gázt lehet belőle fejleszteni. Eddig sem ment kárba a melléktermék, hiszen marhatakarmányként, illetve trágyának használták fel a gazdák. A szeszfőzde azonban komoly pénzt fizetett mindezidáig az elszállításáért, ez azonban a jövőben változhat.

Ha kereskedelmi forgalomba nem is találkozhatunk a whiskyből termelt butánnal, az azért valószínű, hogy a lepárlóüzem saját autóit a felszabaduló gázzal fogja ezek után hajtani.