Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Vízben oldódó energiaforrás
A buffaloi egyetem kutatói hidrogén előállításán fáradoztak még pedig szilícium segítségével, amikor észrevették, hogy az anyag, különböző méretekben, vízben oldva különböző mennyiségű gázt képes fejleszteni.


A kutatók rájöttek, hogy a szilícium önmagában csak kevés mennyiségben és hosszú idő alatt állít elő hidrogéngázt, ám ha apró méretű golyókká formálják őket, akkor ez a tendencia gyökerestől megváltozik.

A szilíciumgömböket nano méretekben kell elképzelni, ugyanis minél kisebbek, annál reakcióképesebbek. A kutatók többféle mérettel is próbálkoztak, mikor azt tapasztalták, hogy a 10 nanométer átmérőjű gömbök százötvenszer gyorsabban állítanak elő egységnyi hidrogéngázt, mint száz nanométer átmérőjű társaik és ezerszer gyorsabban, mint a normál vastagságú szilíciumtömb. Az apró gömbök egy perc leforgása alatt több gázt állítottak elő, mint száz nanométeres társaik háromnegyed óra alatt. A legérdekesebb, hogy nem volt szükség katalizátorra, sem fényre sem hőre, sem pedig elektromos áramra. A szilíciumpor és a víz szinte azonnal reakcióba lépett egymással.

A kutatók szerint a nano méretű szilíciumgömbök sokkal jobb hatásfokkal rendelkeznek, mint az eddig gyakran használt alumínium. Elmondták, hogy további fejlesztésekkel készíthetők lesznek olyan energiatermelő rendszerek, melyekhez csak vizet kell adagolni. A módszerrel egyébként viszonylag tiszta hidrogén állítható elő.

A folyamatnak mindössze egyetlen hátránya van, mégpedig a nanogömbök előállítási költsége. Az ugyanis igen magas, így csak annak éri meg, akinek nem számít a pénz és olyan eszközre van szüksége, mely könnyen hordozható és energiát lehet belőle kinyerni.