Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Nőhet a napelemek ára
Az elmúlt évek megszokott tendenciájával ellentétben az idei év második negyedévében Európában nőhetnek a napelemek árai. A gyártók kiadták készleteiket és kivárnak az EU anti-dömping akciójának befejezéséig.


A legtöbb napelem gyártó már eladta raktárkészleteit, és eszébe sem jutott az amúgy is gyenge kereslettel rendelkező téli hónapokra feltölteni azt. Ráadásul többen kivárják az Európai Unió ázsiai gyártókkal szemben támasztott anti-dömping eljárásának befejezését, bár az utóbbi hónapokban ez irányba semmilyen előremozdulás nem történt. Mivel a kereslet mozgatja a piacot, az esetleges tavaszi megugrás hiányt eredményezhet, hiszen nincsenek meg a gyors eladásra szánt készletek.

A gazdasági válság a napelem piacot erősen érintette, hiszen a kisebb kínai gyártók máris tönkrementek, míg a nagyobbak is veszteségesek. A bankok nyomást gyakorolnak rájuk, hiszen a pénzük forog kockán, így a vállalatoknak nem maradt más választásuk, minthogy Európán kívüli piacokat keressenek, és arra koncentráljanak. Így azonban kontinensünk kimarad a szórásból és komoly napelem hiány alakulhat ki.

Egyéb okból is emelkedhetnek az árak; a napelemek alapanyaga ugyanis nagy tisztaságú poliszilícium, amelynek piacán tavaszra szintén áremelkedés várható -írja a napelemek.blog. Köszönhető ez annak, hogy az árak jelenleg nagyon alacsonyan vannak és több, korszerűtlen gyár is bezárt, így tavaszra megszűnhet a túlkínálat, az árak pedig feljebb kúszhatnak akár öt százalékkal is.

Jelenleg stabil a piac, az árak még nem változtak. Hogy drágább lesz-e a napelem, vagy a nagyobb gyártók tovább bírják-e veszteséggel ezt az évet, nagyon nehéz megmondani. A kisebbek biztosan nem fogják. Az emelkedés a legvalószínűbb.