Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Ellenálló
Kína a világ legnagyobb antibiotikum-gyártója és természetesen felhasználója. Szakértők szerint az ellenőrizetlen használat a kínai sertéstelepeken rezisztenciagének felgyülemlésével jár a vizekben és a talajokban, ami kiszámíthatatlan globális veszély elé állíthatja az emberiséget.


A Michigani Állami Egyetem szakemberei és a Kínai Tudományos Akadémia három nagy kínai sertéstelepet vizsgálva 149 különböző antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett rezisztenciagént találtak, egy részüket igen nagy koncentrációban. Ezek a gének ellenállókká teszik a baktériumokat a jelenleg használt antibiotikumokkal szemben. A szakemberek kimutatták, hogy a hatvanhárom legelterjedtebb rezisztenciagén koncentrációja 192-szer, egyes esetekben 28 ezerszer magasabb volt a kontrollcsoportnál a megfigyelt telepeken.


Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában nemrég megjelent tanulmány egyik szerzője, Zsu Jong-Kuan leírta, hogy mivel az igénybevételt nem szabályozzák az állattenyésztésben, az ázsiai országban négyszer több antibiotikumot alkalmaznak állategészségügyi és -tenyésztési célokból, mint például az Egyesült Államokban. A gyógyszereket az állatok szervezete rosszul dolgozza fel, így a gyógyszerek többsége a trágyában köt ki. Becslések szerint Kínában évente mintegy hetvenmillió tonna trágya keletkezik, amit a földek gondozására használnak, de a trágya kiköthet a folyókban, vagy a talajvízbe is bejuthat - a rezisztenciagénekkel együtt.

James Tiedje, a Michigani Egyetem kutatója szerint a rezisztenciagének az élelmiszerekkel, az ivóvízzel vagy az állattenyésztésben dolgozókkal kapcsolatba lépve eljuthatnak a köznapi emberekhez is. Emiatt a körforgás miatt a rezisztenciagének potenciális veszélyt jelentenek az emberi egészségre, ezért Tiedje szerint a káros anyagokhoz kellene besorolni azokat.

Európában az antibiotikum felhasználása az állattenyésztésben csupán gyógyászati célokból lehetséges. Növekedésserkentőként, teljesítménynövelőként szigorúan tilos az alkalmazása.