Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Kincsvadászok legújabb eszköze
Az a név, hogy Delftia acidovorans, valószínűleg sokak számára semmit sem mond. Pedig ha tudnák, micsoda képességgel bír a baktérium, mindjárt minden kincskeresőnek lapulna belőle néhány a zsebében.


A fémdetektor ezután teljesen szükségtelenné válhat, hiszen felválthatja helyét az aranykészítő baktérium. A parányi élőlény ugyanis képes szilárd aranyat kivonni az oldatból.

Az oldott arany mérgező a mikroorganizmusok számára, ám szilárd alakja nem. Az evolúció folyamán sikerült az apró baktériumnak kialakítania azt a képességét, melynek segítségével elektron átadásával választja ki az aranyat az oldatból, így ő maga is életben maradhat. A kiválasztás folyamata igen egyszerű; a baktérium olyan molekulát bocsát ki, mely megköti az oldott állapotban lévő aranyat és átalakítja azt szilárd halmazállapotú fémmé.

A kutatók a baktérium ezen képességét már jó ideje ismerik, ám mindeddig nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen is a kiválasztott molekula. Kiderült, hogy ez valójában egy fehérje, ami nagyban hasonlít más baktériumok, illetve gombák által kibocsátott fehérjékre, melyeket ezek az élőlények a vas megkötésére használnak fel.

Hogy mire is lehetne hasznosítani a baktériumot, az egyelőre vita tárgyát képezi, ám a szakemberek azt mondják, a leginkább bányákban lehetne vele dolgozni arany előállításánál és feldolgozásánál, illetve szükség szerinti nanorészecskéket lehetne velük előállítani.