Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pályázatok
Pályázatok
ZBR és ZFR
Hihetetlen nagy volt az érdeklődés a KEOP energiahatékonysági pályázataira, így alig, hogy megnyílt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség be is zárta, ugyanis két nap alatt elfogytak a források.


A legközelebb megnyíló pályázat a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) lesz 5,2 milliárd forinttal, amelyről elvileg már készül a végrehajtási rendelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ezeken túl jóváhagytak még 4,5 milliárd forintot a ZBR-ből már évek óta ki nem fizetett Panel II-es energiahatékonysági pályázatokra.

Több, mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 milliárd forint értékben. A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két napon belül fel kellett függeszteni.

„Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak" mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója. Bart szerint „Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására. Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 milliárd forinttal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd.

A Kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 milliárdot biztosít a 2012-es szén-dioxid kvóta-eladásokból.

A KEOP forrásokkal együtt összesen több, mint 60 milliárd jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.