Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
SziMe3D
Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt legújabb eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek.


A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén kívánnak új, innovatív alkalmazásokat bevezetni a hazai és a nemzetközi piacokon.

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek különlegessége, hogy képek, videók egységes, nem szemüveges 3D-s képi technológiával történő megjelenítésére képesek, valamint, hogy olyan felhasználók számára biztosítanak eszközrendszert 3D-s anyagok készítésére, akik nem jártasak a 3D-s tervezésben, illetve projekcióban. A termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi. Az öt műemléki helyszín (többek között Miskolctapolcai Bencés Apátság, a tarpai honfoglalás-kori sír, stb.) és negyven kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlék (pl. visegrádi Múzsák kútja) 3D-s modelljét elkészítő alprojektben folyamatban van a nemzeti értékek közé tartozó műemléki tárgyak fehérfényű lézeres szkennelése, milliméterről milliméterre történő aprólékos rögzítése egy 3D szkenner segítségével. Szintén az oktatást támogatja majd a 3DSyllabus, használata az oktatók számára teszi könnyebbé a 3D-s tananyagok elkészítését.

Elkészült a funkciók, komponensek, fejlesztési eszközök meghatározását magában foglaló rendszerterv, valamint a 3D-s tartalomkezelő szerver, továbbá folyamatban van a modulárisan továbbfejleszthető 3D tananyag szerkesztési alaprendszer fejlesztése is. A projekt része még egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, amely képes utazásszervezők, turisztikai szervezetek adatbázisba szervezett kínálatának értékesítésére. A SmartTravel kifejlesztésében folyik az egységes szálloda és úti cél adatok rögzítésére, a hotelinformációs adatokat tartalmazó rendszer logikai rendszertervének kidolgozása. Szintén a SziMe3D projekt része a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztés, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációs helyzetekben trenírozza. A döntéstámogató rendszer kidolgozásában befejeződött a VideoRecord hardver- és szoftverfejlesztés, és stabilizáció. Kidolgozták a projekt során létrehozandó termék elemzését, a mérések megfelelőségét mutató annotációs szoftverrendszert. Elkezdődött az I-QRS Sport Telemetriás Rendszerhez kapcsolódó egycsatornás EKG jel-, valamint lábmozgás modul adatszolgáltatási fejlesztése.

A SziMe3D fejlesztések számára technika és technológia szinten legkorszerűbb fejlesztési feltételeket biztosító 3D Stúdió kialakítási munkálatai is folyamatban vannak. Ennek eredményeként egy olyan kísérleti stúdió épül, amely alkalmas 3D mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, valamint további különböző célú feldolgozására.

„Bízunk benne, hogy fejlesztéseink révén aktívan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó IT innovációs központjává váljon" - mondta el Alexy Norbert, a SziMe3D Kft. ügyvezetője. A projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán szerint a hazai kis- és középvállalkozások számára a gazdasági válság ellenére jövedelmező megoldás lehet, ha a meglévő innovációs potenciáljukat jobban kihasználják és képesek a saját jövőjükbe befektetni.

A Szilícium Mező Programról és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterről:

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, tizenegy évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban. A 2008-ban alapított, negyvenhárom taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második - a Szilícium-völgy mintájára létrehozott - informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.