Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Építőipari szakemberekre van szükség a gazdaság fejlesztéséhez
Hazánk épületállománya elavult, tíz százalékuk annyira rossz állapotban van, hogy nem érdemes felújítani. A Build Up Skills ezen próbál segíteni a munkaerőpiac javításával és az energiatakarékossággal.


Magyarország, gazdasági válságból való kilábalását nagyban hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható felújítása és energiatakarékos új otthonok építése terén javítható.

Az építőiparban dolgozók képzése elengedhetetlen és szükséges, mivel ez teremt lehetőséget a munkaerő, a gazdaság által megkövetelt igényekhez történő gyors és hatékony alkalmazkodására. Nem utolsó sorban hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez és a társadalmi esélyegyenlőség biztosításához is. Az alkalmazkodóképesség fejlesztéséhez szükségszerű, hogy a piacgazdaságokban az oktatás-képzés ne fejeződjön be az iskolarendszerből való kilépéssel, a szakképesítés megszerzésével. A folyamatos technológiai fejlődés követése érdekében szükséges a képzési rendszerek kifejlesztése, a továbbképzési lehetőségek kialakítása, és olyan mechanizmusok bevezetése, amelyek a változó gazdasági szerkezet követelményeivel járó szakmaváltást rövid idő alatt, költséghatékonyan és magas színvonalon segítik elő.

A 2012. októberében megrendezett sikeres első BUSH konferencia után a projektben második alkalommal, 2013. március 8-án, megrendezésre került konferencia célja, hogy bemutassa a projekt szakmai előrehaladását, és megossza a szélesebb szakmai közönséggel. Bemutatásra került többek között a készülő új felnőttképzési törvény. További előadók beszámoltak elképzeléseikről az építőipari szakképzésről, annak érdekében, hogy megfelelő szakemberek (pl. nyílászáró szerelő, hőszigetelő, épületgépész technikus, stb) álljanak rendelkezésre a piacon, és hogy a meglévő épületek felújításánál, újak kivitelezésénél az energiahatékonysági és megújuló energiahasznosítással kapcsolatos elvek minden esetben megvalósulhassanak.
A konferencián bemutatásra és megvitatásra került a projekt készülő útiterve, annak részletei és a dokumentumba megfogalmazni tervezett intézkedési javaslatok.

A Build Up Skills Hungary (BUSH) kiemelt pályázat egyike a huszonkilenc Európai államban futó Build Up Skills projekteknek, melyekhez az Intelligens Energia Európa (IEE) program nyújt támogatást. A stratégiai kezdeményezés célja, hogy elősegítse az energia hatékonyságot, és a megújuló energiaforrásokat hasznosító építészeti megoldásokkal kapcsolatos képzési programok kialakítását és bevezetését az építőiparban dolgozó kvalifikált szakemberekre vonatkozóan, figyelembe véve a 2020-as Európai Uniós elvárásokat. („zéró-energia")

Elsődleges célja az energia hatékonyság és megújuló energia témakör beemelése az építőiparban dolgozó szakképzett dolgozók folyamatos (tovább) képzési rendszerébe, nemzeti platform és 2020-ig szóló útiterv (roadmap) kialakítása, valamint az, hogy támogassa az energiahatékonyság és megújuló energia felhasználáshoz kötődő képzési / tanúsítási rendszerek lépésről-lépésre történő kidolgozását. Valamint célja továbbá, hogy az intézkedési tervek alapján segítse a jelenleg elérhető képzési, és/vagy oktatási rendszerek vagy rendszer elemek fejlesztését vagy újak bevezetését.

A projektben definiált célok megvalósítását egy projekt konzorcium vállalta, melynek koordinátora az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. A konzorcium tagjai továbbá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Épületgépészek Szövetsége.

A projekthez kapcsolódó események és elért eredmények megtekinthetőek a www.bush.hu weboldalon.