A folyamat rémesen egyszerű, hiszen az aszalandó növényhez semmi mást nem kell hozzáadni, mint hőt. A cukrot és a tartósítószereket el kell felejteni, a napsugarak mindent elvégeznek helyettük. A gyümölcsök ezáltal megőrzik színüket, miközben egyedi ízük alakul ki. Így akár egész éven át eltarthatóvá válnak, bármely évszakban fogyaszthatjuk őket. A legjobb az egészben, hogy olajos magvakat, gyógynövényeket és teanövényeket is száríthatunk vele.
A napenergiával történő aszalás sokkal környezetbarátabb, mint elődei. Kezdetekben szintén napenergiával aszaltak, ám a nagyipari mennyiségek miatt a szénégetéses aszalás terjedt el. Napjainkban elektromos kemencékben zajlik a folyamat, ám rengeteg energiát emésztenek közben. A magyar találmány azonban felválthatja a környezetszennyező megoldásokat, ráadásul egy kis ügyességgel bárki megépítheti otthonában.
Semmi más nem kell hozzá, mint fa és egy különleges (hőelnyelő) bevonattal ellátott alumíniumlemez, mely elnyeli a napsugarakat és hővé alakítja azokat. A meleg levegő felfelé száll és keresztülhalad az aszalótálcákon, melyeken előzőleg elhelyezték a növényeket. A szerkezet fából készült, ráadásul nem is túl nagy helyet foglal el a kertben.