Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Környezetbarát aszaló
Nagyon egyszerű, de persze száz százalékban környezetbarát. Egészséges ételt állít elő, miközben a Nap energiáját használja. Az új aszaló teljes egészében magyar találmány.


Az aszalás már ősidők óta ismert tartósítási eljárás. Miközben a vizet elpárologtatjuk a növényből, megszüntetjük a káros baktériumok táptalaját. Így sokáig eltarthatóvá válnak a legkülönbözőbb gyümölcsök és gyógynövények.

A folyamat rémesen egyszerű, hiszen az aszalandó növényhez semmi mást nem kell hozzáadni, mint hőt. A cukrot és a tartósítószereket el kell felejteni, a napsugarak mindent elvégeznek helyettük. A gyümölcsök ezáltal megőrzik színüket, miközben egyedi ízük alakul ki. Így akár egész éven át eltarthatóvá válnak, bármely évszakban fogyaszthatjuk őket. A legjobb az egészben, hogy olajos magvakat, gyógynövényeket és teanövényeket is száríthatunk vele.

A napenergiával történő aszalás sokkal környezetbarátabb, mint elődei. Kezdetekben szintén napenergiával aszaltak, ám a nagyipari mennyiségek miatt a szénégetéses aszalás terjedt el. Napjainkban elektromos kemencékben zajlik a folyamat, ám rengeteg energiát emésztenek közben. A magyar találmány azonban felválthatja a környezetszennyező megoldásokat, ráadásul egy kis ügyességgel bárki megépítheti otthonában.

Semmi más nem kell hozzá, mint fa és egy különleges (hőelnyelő) bevonattal ellátott alumíniumlemez, mely elnyeli a napsugarakat és hővé alakítja azokat. A meleg levegő felfelé száll és keresztülhalad az aszalótálcákon, melyeken előzőleg elhelyezték a növényeket. A szerkezet fából készült, ráadásul nem is túl nagy helyet foglal el a kertben.