Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Beszédkesztyű a fogyatékkal élőkért
Egy konzorciumként indult az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett pályázaton az Euronet Zrt. és az MTA SZTAKI. Céljuk egy olyan innovatív termék létrehozása, ami alapvetően változtathatja meg a fogyatékkal élők mindennapjait.


A Tolmácskesztyű projekt célja egy olyan innovatív, intelligens segédeszköz megalkotása, ami minden korábbinál intuitívabb módon valósítja meg a beszéd- és halláskárosult emberek kommunikációját a külvilággal.

A jelnyelv ezidáig csak azok számára volt érthető, akik hosszas tanulással megtanulták értelmezni azt. Nem volt lehetőség arra, hogy egy beszédkárosult ember ezzel a módszerrel bárkivel kapcsolatot teremthessen, csak néhány ember, a körülötte élők és a jeltolmácsok értették meg a mondanivalójukat.

A Tolmácskesztyű segítségével nagymértékben kitágulnak a lehetőségek. A segédeszköz ugyanis szinkrontolmácsként működik, a fogyatékkal élők a segítségével jelnyelven kommunikálhatnak az ép hallású, jelnyelvet nem értő embertársaikkal. A kommunikációhoz egyik félnek sem kell elsajátítani semmilyen plusz ismeretet, a tolmácskesztyűnek köszönhetően a szavak gépi hangként, beszédként hangzanak el.
Az eszköz jelentősen előremozdítja a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, a használói képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint ép embertársaik. Üzletekben, ügyfélszolgálatokon, a piacon vagy a boltban is segít a tolmácskesztyű, vagy akár az utcán leszólíthatnak bárkit segítségnyújtás céljából.

A projekt egy komplex, integrált hardver- és szoftverrendszer kiépítését foglalja magában. A tolmácskesztyű a Daktil betűkön kívül egyedi gesztusokat is képes értelmezni, maga az eszköz ergonomikus, többféle kéztípusra készül, a szenzorokat és elektronikát ideális módon integrálja az eszközbe. A kommunikációs modul a felhasználó mobiltelefonjához kapcsolódik, ami többek közt a jelsorozat természetes nyelvi feldolgozását végzi el, majd ebből szöveget állít elő, melyet felolvas. A szoftver iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető lesz.