Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Lassan indulhat a biomassza tüzelés Pécsett
Pécs lesz hazánk első nagyvárosa, ahol a távfűtés hőellátását helyben beszerzett tüzelőanyaggal oldják meg földgáz helyett. Az erőmű biomassza tüzelésű blokkját már csatlakoztatták a helyi távfűtési hálózathoz.


A blokk próbaüzemének sikeres befejezését követően a baranyai megyeszékhely lesz az első olyan hazai nagyváros, ahol a hőellátást a gáz kiváltásával, kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosítják.

A Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower 2011 őszén közölte, hogy huszonnégymilliárd forintos beruházásból új biomassza blokkot helyez üzembe a pécsi hőerőműben. A jelenlegi ötven megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épülő, szalmával és kukoricaszárral üzemelő harmincöt megawattos blokk a maga nemében a legnagyobb berendezés lesz Magyarországon. Évente kétszáz gigawattóra villamos energiát is termel, ez mintegy százezer ember áramszükségletét fedezi.

A Pannonpower szerint az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó blokk a régióban 150 embernek ad munkát. Szakemberek számításai szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generál, a központi költségvetésnek hárommilliárd forint többletet jelent. A létesítmény működése évi több, mint százmillió forinttal növeli a helyi adóbevételt.
Az új blokk üzembehelyezésével stratégiai tartalékba kerül az erőmű két gáztüzelésű kazánja, ezáltal 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökken a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, és nő az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz huszonöt Celsius fok alatti hőmérséklet esetén lenne szükség.
Az eredeti tervek szerint az új blokk tavaly év végére, ez év elejére készült volna el, a melegüzemi próbák, vagyis az egyes eszközcsoportok tesztjei azonban a kazánt építő cég csődje miatt tovább tartanak.

A Pannonpower a közelmúltban megegyezett egy másik vállalkozással a kazán beüzemelésének befejezésére. A munkálatok zajlanak, a beruházást várhatóan idén nyáron fejezik be.