Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Környezetvédelem
Környezetvédelem
Rezsicsökkentés környezetbarát megoldásokkal
Háztartásaink felelnek az összes környezetszennyezés negyedéért. Ezért is fontos, hogy a fogyasztók elegendő információval rendelkezzenek arról, hogy saját otthonukban mit tehetnek ennek megelőzésére. Környezettudatos magatartás dupla haszonnal jár: jót tesznek a környezettel, és saját rezsijüket is csökkenthetik vele.


2012-2013-ban az ország számos területén összesen több, mint ötven háztartászöldítő ÖkoKör csoport indult a Tudatos Vásárlók Egyesületének szervezésében. A résztvevők (több, mint 300 fő) megmérték a háztartásuk környezetterhelését, és a különböző praktikák révén jelentős, számszerűsíthető változást értek el több területen is.
Az otthonok átvilágításával induló ÖkoKör víz-, áram- és gázhasználati szokásainkat méri fel, de górcső alá veszi családunk hulladéktermelését is. Hétről-hétre apró vállalásokkal alakítja át szokásainkat. A programban résztvevők saját tapasztalataikon keresztül tanultak: a szelektív hulladékgyűjtés meghonosításával döbbentek rá, hogy míg korábban minden nap megtelt a szemetes, mióta a papír, a műanyag flakon és az üveg a szelektív gyűjtőbe kerül, azóta hetente ha kétszer tölti meg a négyfős család a szemetest.


Volt, ahol a háztartásban fellelhető kozmetikumok összeszámolása csapta ki a biztosítékot. Érdekes tanulság, hogy miközben úgy gondoljuk, kevés vegyszert vásárolunk, ha a háztartásban található flakonokat egy helyre gyűjtenénk, rádöbbennének, hogy ez közel sem így van. A 2010 óta futó ÖkoKör programban résztvevő háztartások (immár összesen több mint 600 háztartás) jelentős környezeti megtakarítást értek el eddig. A háztartások átlagosan
• 27%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot,
• 17%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek,
• 13%-kal kevesebb villamos energiát,
• 7%-kal kevesebb földgázt és
• 10%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, és
• 17%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.


A csoportok lelkesedése, aktivitása, jól lemérhető, ugyanis többen az ÖkoKör mellett hasznos, szakmai programokat is szerveztek maguknak: hulladéklerakó meglátogatása, kozmetikumkészítés, gyógynövénytúra, mini piac, alternatív karácsonyi ajándékkészítés, egészséges ételkészítés. Már csak hab a tortán, hogy ÖkoKör tagok vezetésével több településen is alakulóban van illetve elindult bevásároló közösség vagy dobozrendszer.

A programban együttműködő helyi partnerek:
• Eger: Part Egyesület
• Esztergom: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
• Kecskemét: Zöld Ernyő Klub
• Tatabánya: Tatabányai Klímakör
• Szeged (Ópusztaszer, Kistelek): Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület , Évkerék ökotanya

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-től mostanáig több, mint 600 háztartás bevonásával próbálta ki, és dolgozta ki a nemzetközi szinten egyik legjobb gyakorlatként számon tartott viselkedésváltoztatási EcoTeam program hazai változatát. A résztvevő háztartások a program végére átlagosan húsz százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot és huszonegy százalékkal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, tizenhárom százalékkal kevesebb villamos energiát, huszonhárom százalékkal kevesebb földgázt és kilenc százalékkal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, valamint jó tizenöt százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban. A mintegy húsz országban különböző nevek alatt futó, leginkább EcoTeam-ként ismert ÖkoKörök program gondolata és elindítása a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet nevéhez fűződik, amelynek 2009 óta a TVE is tagja. A programot 1990 óta világszerte több mint húsz országban vezették be, és fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon, vagy épp Fehér-Oroszországon át egészen Vietnámig bezárólag. Az EcoTeam ma a világ legnagyobb közösségi, részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramja, amely már több, mint egymillió embert ért el. A program az ENSZ Fenntarthatóságra Nevelés Évtizedének is hivatalos partnere.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.