Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Múzeumban lesznek láthatók a százéves vízturbinák
Több, mint száz évvel ezelőtt helyezték üzembe azt a három darab, egyenként hatszáz lóerős Ganz-turbinát, melyek a temesvári vízerőműben teljesítenek szolgálatot. A város villamos energiaszükségletének csaknem teljes egészét fedezik.


Hamarosan nyugdíjba vonulnak a temesvári vízerőmű magyar gyártmányú évszázados turbinái, amelyek ma is kifogástalanul működnek.

Az Adevarul című román lap szerdán terjedelmes riportot közölt az 1910-ben felavatott erőműről, és csodálattal említette, hogy a budapesti Ganz-művekben gyártott, ma már múzeumba illő turbinák több, mint száz éve óramű pontossággal, folyamatosan termelik a villamos energiát.

1884-ben Temesvár volt az első város Európában, ahol bevezették az elektromos közvilágítást: 731 villanyégő világította meg a város utcáit, amelyeknek először gőzturbinák szolgáltatták a villanyáramot - emlékeztetett a szerző. 1889-ben (elsőként a mai Románia területén, másodikként Európában) a városban bevezették a villamosközlekedést, így a megnövekedett villamosenergia-igény kielégítésére a századfordulón magától adódott egy vízerőmű megépítésének gondolata, főleg, hogy a várost átszelő Bégát akkorra már csatornázták - idézte fel a lapnak Radu Boitos, nyugalmazott vízenergiai mérnök.

A helyiek által csak turbinaként emlegetett erőmű épületét Temesvár első főépítésze, a város arculatát meghatározó Székely László tervezte szecessziós stílusban. A gépházban három darab, egyenként 600 lóerős Ganz-turbinát helyeztek üzembe 1910-ben: ezek akkor a város villamosenergia-szükségletének csaknem kilencven százalékát fedezték.

Miután évtizedekig különböző bukaresti minisztériumhoz tartozott, 1990 után az erőmű visszakerült a város tulajdonába, amely az eredeti stílusjegyeit megtartva felújította az épületet. A valóságos ipartörténeti múzeumnak számító turbinaházat hamarosan a turisták előtt is megnyitják, az energiatermelést pedig korszerűbb, a mai igényeknek megfelelő turbinákra bízzák - ecsetelte Boitos az Adevarulnak, hogyan akarja Temesvár az Osztrák-Magyar Monarchia ipartörténeti örökségét közkinccsé tenni.