Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Önfenntartó lesz a vízszivattyúgyár
Nemrég megkezdték a próbaüzemet a DAB Production Hungary Kft. vízszivattyúkat gyártó gyárában Nagykanizsán. Mivel a tervezésnél nagy gondot fordítottak az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre, így az üzem önfenntartó lesz.


Az ötezer négyzetméteres üzemben idén ötvenegy dolgozót foglalkoztatnak, 2016 végéig pedig a jelenlegi háromszorosára bővítik a gyár méretét, és várhatóan 176 embert alkalmaznak majd.
A zöldmezős beruházásban készült, önfenntartó energiaellátású gyárra összesen 1,6 milliárd forintot fordít az olasz tulajdonos.

A vezérigazgató kifejtette: több, mint 1,1 milliárd forint összegű ráfordítással épült meg az első üzemcsarnok, amelyet további tízezer négyzetméterrel bővítenek három év alatt. A következő két évben 180-180 millió, 2016-ban pedig 140 millió forint beruházási összeggel számolnak.

A még csak tucatnyi dolgozót foglalkoztató cégnél a napokban kezdődött a próbaüzem, de még idén 51-re bővítik a létszámot, és év végéig ötvenezer, jövőre már kétszázezer szivattyú gyártását tervezik.

A háztartási felhasználásra készülő szivattyúkat a kelet- és nyugat-európai piacra szánják, ehhez Nagykanizsát ideális, központi helynek találták. Éppen az új magyarországi gyárnak köszönhető, hogy hamarosan például az ukrán piacra is szállítanak.

Paolo Mario Menon hangsúlyozta azt is, hogy a teljes gyáregység tervezésekor és építésekor kiemelten kezelték a környezetvédelmi szempontokat, így a gyár energiaellátása önfenntartó lesz. Az épületek fűtését és meleg víz igényét napkollektorokkal és az üzemben keletkező hő visszaforgatásával biztosítják, a tetőablakokat úgy építették be, hogy a legkevesebb mesterséges fényforrásra legyen szükség, az öntözést és a vécék öblítését pedig az összegyűjtött esővízzel oldják meg - részletezte a vezérigazgató.