Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Mégsem lesz felmelegedés?
Lelassult a huszonegyedik század eddig eltelt éveiben a hőmérséklet emelkedés üteme, melyből tudósok egy nemzetközi csoportja arra következtet, hogy a korábban véltekkel szemben mégsem várható az éghajlat szélsőséges felmelegedése ötven-száz éven belül.


Az éghajlatváltozás 1980-as, 1990-es években tapasztalt erősödése után a felmelegedés üteme lassult, noha a megbízható mérések kezdete - vagyis az 1850-es évek - óta mért tíz legmelegebb évet 1998 után jegyezték fel. A felmelegedés ütemének lassulása rejtély a tudósok számára, főleg, mert az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nőtt, elsősorban a jelentős kínai ipari bővülés miatt.

Újabb keletű hőmérsékleti adatokat vizsgálva a szakértők arra jutottak, hogy az ipari forradalom előtti mértékhez képest kétszer akkora szén-dioxid-mennyiség - amely jelenlegi a trendek mellett az évszázad közepére várható a légkörben - 0,9-2 Celsius fokkal növelné a globális átlagot rövid távon -olvasható a greenfo-n. Ez alatta marad az ENSZ éghajlatkutatói által 2007-ben jósolt egy-három Celsius foknak. Több tényezőt figyelembe véve a hosszú távú hőmérsékletemelkedést 2-4,5 Celsius fokra becsülték az ENSZ szakértői. Ez utóbbi becsléssel a most - brit, amerikai, kanadai, ausztrál, francia, német, svájci és norvég kutatók bevonásával - készült tanulmány résztvevői is nagyjából egyetértenek.

Alexander Otto, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint viszont a rövid távú - ötven-száz éves - hatás az, ami a kormányok számára fontos. Az, hogy a kutatók szerint mégsem várható extrém felmelegedés ebben az időszakban, többek közt annak tudható be, hogy az óceánok több hőt nyeltek el az utóbbi években, némileg ellensúlyozva a légkörben egyre növekvő szén-dioxid-mennyiséget, amely májusban az emberiség történetében először haladta meg a 400 ppm-et (ami becslések szerint negyven százalékkal több az iparosodás előtti ppm-aránynál).

Összességében elmondható, hogy a tudósok szerint az éghajlat a korábban várthoz képest mintegy húsz százalékkal lassabb ütemben fog melegedni, de hosszú távon a folyamat végeredménye ugyanaz, az óceánok és tengerik ugyanis idővel nem nyelnek el több hőt.
Reto Knutti, a kutatás egyik - svájci - résztvevője az első hallásra kedvező hírek ellenére arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés jócskán meghaladhatja a kormányok által kitűzött maximum két fokot (az iparosodás előtti időkhöz képest), ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi trendek alapján folytatódik.