Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Konferencia, rendezvény, díjak
Konferencia, rendezvény, díjak
Robotok a jövőért
Az ABB a világ egyik vezető energetikai és automatizálási vállalata a hazai ipari felhasználók számára a robotika területén kínált termékeit mutatta be a MachTech nemzetközi gépgyártás-technológiai szakkiállításon május 28. és 31. között. A szakkiállításon 2013-ban is elismerésben részesültek a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt innovációs termékek, köztük az ABB egyik robotikai terméke.


A MachTech elismerő oklevelét kapta a kiállításon szereplő FlexArc®, névre keresztelt robotos hegesztőcellák új generációja, mellyel a robotok által végzett hegesztés korszerűbbé és költséghatékonyabbá tehető. A FlexArc® minden cellája maximális teljesítményt nyújt a rendelkezésre álló tér optimális kihasználása mellett. A cellák áramellátása központosított, egyetlen csatlakozásról történik, vagyis mindössze egyetlen tápkábelt igényel. A FlexArc® alacsony beruházási költséggel beszerezhető, és az intuitív grafikus felhasználói felületnek köszönhetően könnyen kezelhető. Az automatikus gyártás és a hegesztési paraméterek folyamatos ellenőrzése következtében javul a minőség.

Magyarországon jelenleg hatszáz felett jár az ABB-robotok száma. Technológiai tudásukat itthon többek között az Audi, az Univer, a Gyermelyi Tésztagyár és az Agrofeed gyártólétesítményeiben, és világszerte gyárak és kutatóközpontok ezreiben kamatoztatják.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) felmérése szerint az autóipar és a fémipar húzza magával a robotikát. 2011-ben a járműgyártók 59,7 ezer új robotot vásároltak, ami ötvenöt százalékos ugrást jelent az előző évhez képest. Új rekord született, és a globális robotpiac harminchat százalékát immár az autóipar megrendelései teszik ki - 2011-es adatok szerint. Térségünkben a roboteladások nyolcvankilenc százalékkal nőttek tavaly, és ez elsősorban az autóipari beruházások növekedésének köszönhető, hiszen itt hatvanhat százalékos volt a bővülés

Az autógyárakban rendszerint festő, hegesztő és összeszerelő robotok a legelterjedtebbek. Jellemzően közepesen teherbírású hat tengelyes, nagy munkaterű robotokkal találkozunk, valamint elég elterjedt ebben az iparágban a „track" vagyis külső pálya használata, amire a robotot felszerelik és így képesek elmozgatni pozíciójából, ezzel értékes munkaterületet nyerve a kialakított rendszer számára. Egy 2,5m-es robot például nem érné körbe egy 5m-es, esetenként még ennél is hosszabb autó karosszéria teljes felületét, de feltéve egy 5m-es pályára a robot számára bejárható terület elérheti akár a tíz métert is!

A robotok ára a kis-kategóriás autóktól, a felső egyedi gyártású luxusautók árával vetekszik. Ez függ a robot kialakításától, valamint a hozzá rendelt extra funkciók és tartozékok típusától és annak számától.

Általában négy fő szempont alapján választhatunk robotot a gyártáshoz. A felhasználás alapján kiválasztható a robottípus például festő robot, hegesztő robot, élelmiszeriparba szánt robotok, palettázó robot, stb. Robot tengelyek száma alapján: a leginkább elterjedt kialakítások a 3,4,5,6 tengelyes robotok, amelyek különleges esetekben külső tengelyekkel tovább bővíthetők, valamint a robot rendszerek is bővíthetők külső pályákkal, munkadarab forgatókkal. Egy robotvezérlő harminchat tengely kezelésére képes, ami egyidejűleg maximum négy robot és tizenkét külső tengely szinkron mozgását is lehetővé teszi. Robot karkinyúlás alapján 0,58m-től 3,5m-ig több lépcsőben. Robot terhelhetőség alapján, amely egy kilogrammtól akár ötszáz kilogrammig terjedhet, vagy különleges kérés alapján akár még ennél is több is lehet. A robotok világában léteznek extrém teherbírású ipari robotok, amelyek akár 1300 kilogrammig is terhelhetők, ezek a típusok már különleges feladatokat végeznek, így nem túl elterjedtek.

Megbízhatóság terén a robotok a felhasználásra szánt iparág igényei alapján jelentős fejlődésen estek át. A rendszeres karbantartásokat betartva és a megfelelő robottípus kiválasztásával a működés, akár több évtizedre is biztosítható. Nem mennek ritkaság számba a tíz-tizenöt éves robotok, és van 1981 óta működő robot is, amely a mai napig végzi munkáját.

A robotok elterjedése szoros összefüggésben van a járműgyártás modernizációjával és a gyártósorok átalakulásával, az 1970-es évek óta. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint 2013 és 2015 között megközelítőleg öt százalékos globális növekedés várható a robotok értékesítésében. Az elemzők szerint továbbra is az autó- és az elektronikai ipar lesz a legfőbb hajtóerő, és bár a többi ágazatban egyre több vevő lesz, ezek azonban kisebb tételeket rendelnek majd. A jövő fejlesztései jelen állás szerint az ember-robot együttműködés irányába haladnak, hogy robot és ember egy térben, egymás mellett, egymást segítve tudjon dolgozni. Ezt az ígéretes biztonságtechnikai fejlesztések talán már a közeli jövőben lehetővé teszik.

A klasszikus ipari funkciók mellett gyakran különleges feladatokat is teljesítenek a robotok.
Huszonöt festményt készített egy kisméretű, különleges robot egy hotellánc hat szállodájában egy "Sleep Art - Álomművészet" nevű reklámkampány számára. A robot a hotelszoba ágyaiba épített nyolcvan szenzor segítségével három adatot gyűjtött: hőmérséklet, mozgás, hang, majd ezek alapján festette meg a vendégek alvás közben végzett mozgását.

Mindezt egy erre a célra kifejlesztett rendszer valós időben dolgozta fel egy digitális algoritmus segítségével. A robot, kalibrálásának megfelelően, színek és ecsetvonások kombinációjával jelenítette meg a vendég mozgását, és az így készült „műalkotásokat" a vendégek hazavihették. Az „álomfestő" robot az ABB energetikai és automatizálási cég egy IRB 120-as elnevezésű robotja.
A cég eddig több, mint kétszázezer robotot állított munkába világszerte. ABB-robotok segítettek megalkotni például az Ősrobbanás szimulálásához szükséges környezetet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében.

Az ABB robotjainak kiváló minőségét több jelentős díj is alátámasztja. Tavaly az apró alkatrészek összeszerelésére tervezett FRIDA (Flexible Robot Industrial Dual Arm) névre keresztelt „kétkezes" robot dizájn-koncepciója Szingapúrban elnyerte a rangos red dot „best of the best" (a legjobbak legjobbja) termékdizájn díjat.

Az ABB robotok az ipari ágazatok mellett a show businessben is jelentős szerepet játszanak. Christian Bale és más hollywoodi sztárok mellett tizennyolc ABB robot tündökölt rivaldafényben a Terminátor-sorozat legutóbbi részében, a Terminátor - Megváltás című filmben. Ugyancsak ABB robotok léptek színpadra Bon Jovival az együttes 2010-es turnéján.

Kisfilmek, képek ABB robotokról:
http://www.youtube.com/abbrobotics
http://www.abb.com/cawp/abbzh250/73f213962ef5227dc12577680026f2bd.aspx#