Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Építészet
Építészet
Aktívházak a jó egészségért és közérzetért
A napfény és a tiszta levegő egyes kutatók szerint szorosan összefügg egészségi állapotunkkal, valamint közérzetünkkel. A Humboldt Egyetem munkatársai is osztják ezt a véleményt.


A sok napfény és friss levegő jótékony hatást gyakorol közérzetünkre, egészségünkre, fokozza teljesítőképességünket és társas kapcsolatainkat is pozitívan befolyásolja. Ezt bizonyítja az a felmérés is, amelyet a berlini Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora, Bernd Wegener és kutatócsoportja végzett. Ennek során a VELUX Cégcsoport aktívház koncepció jegyében épült házaiban élő családok mindennapjait, otthoni szokásait vizsgálták. A kapott eredmények annak megválaszolásában nyújtanak segítséget, hogy mely tényezők határozzák meg életminőségünket, és milyen módon hozható létre egészséges feltételeket biztosító, környezetsemleges lakókörnyezet. A VELUX Cégcsoport hamburgi Fényaktív Háza (LichtAktiv Haus) az első olyan széndioxid-semleges aktívház, amely egy ötvenéves épület öthónapos felújítása keretében született meg.

A VELUX Cégcsoport a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatva indította útjára 2009-ben Model Home 2020 elnevezésű projektjét. Ennek során a Cégcsoport Európa-szerte hat házat épített fel a fenntartható építkezés jegyében, amellyel azt kívánta megmutatni, hogy a már rendelkezésre álló technológiák, tudás és termékek segítségével is olyan élhető, energia-hatékony épületek hozhatóak létre, amelyek környezetükre sincsenek káros hatással. Az aktívházakban élő „tesztcsaládok" mindennapjait, tapasztalatait, energiafelhasználását vizsgálta a Humboldt Egyetem kutatócsoportja kvantitatív és kvalitatív vizsgálati módszereket ötvözve.

„A felmérésben résztvevő családok arról számoltak be, hogy már rövid idő után érezték az aktívház mindennapjaikra gyakorolt pozitív hatását; produktívabbnak, energikusabbnak és kiegyensúlyozottnak érezték magukat" - nyilatkozta a vizsgálat során mért és gyűjtött adatok kapcsán Bernd Wegener, a Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora.

A felmérésben résztvevő négytagú Oldendorf család nagyfokú elégedettsége, valamint az előre kalkulált értékeknél magasabb energiatermelés és alacsonyabb melegvíz-fogyasztás a bizonyíték arra, hogy akár egy ötvenéves ház is átalakítható és modernizálható úgy, hogy nem csak kitűnően élhetővé, de energia-hatékonnyá, s egyben széndioxid-semlegessé is váljon. Ezáltal az energiaszükséglettel és élhető környezettel kapcsolatos elvárások összhangba kerülnek.
A Hamburgban található Fényaktív Ház különlegessége ugyanis, hogy nem újépítésű, hanem egy ikerház fele, amelyet öt hónap alatt alakítottak át széndioxid-semlegessé. A korábban szűkös és zárt terek tágas, napfényt beengedő szekciókká váltak, amelyekben a természetes szellőzés is kiemelt szerepet kapott.
„Azt szeretjük a leginkább, hogy ha belépünk a házba, a külső időjárástól függetlenül mindig világos van, ez barátságossá teszi az otthonunkat és a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja" - nyilatkozta Christian Oldendorf, a Fényaktív Ház négytagú tesztcsaládjának családfője.

A mérési adatok alapján a házban kizárólag az áramfelhasználás mértéke haladta meg az előre megbecsült értékeket, ezért az elkövetkező hónapokban a szakértők hőszivattyúk és technikai berendezések szabályozásával kívánják elérni az optimális eredményt.

Mint azt Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője az Egyesült Királyságbeli Széndioxid-semleges Otthonok (CarbonLight Homes) nevű ikerház kapcsán kiemelte, az épület nem csupán prototípusként szolgál, hanem több család számára is valódi otthont jelent. „Az ikerház teljes mértékben megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek. Az állandó friss levegő természetes és gépi szellőztetés útján egyaránt biztosított az épület két lakásában. Ugyanakkor számunkra a számok és eredmények mellett legalább ilyen fontosak a lakásokban élő emberek hétköznapi tapasztalatai.Örömmel olvastuk a családok visszajelzéseit, hiszen mindannyian egy sokkal kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb, egészségesebb életvitelről számoltak be új otthonukban. Ezek a pozitív hétköznapi eredmények egy otthon minőségének - s így a VELUX Cégcsoport által képviselt aktívház koncepció sikerének is - kulcsfontosságú fokmérői."

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.