Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Konferencia, rendezvény, díjak
Konferencia, rendezvény, díjak
Deciméter pontossággal irányíthatók a világ legnagyobb óceánjárói
Az ABB újonnan tervezett, 'Azimuth' fantázianevű vezérlőkarja - amelyet propulziós-hajtásrendszerrel működő tengerjáró hajókon alkalmaznak - elnyerte a tekintélyes „red dot" (piros pont) tervezői díjat.


Az ABB, a világ piacvezető energetikai és automatizálási vállalata 2013-ban terméktervezés kategóriában elnyerte a tekintélyes „red dot" díjat az innovációs újdonságot jelentő Azimuth vezérlőkarjának köszönhetően, melynek segítségével a hatalmas tengerjáró hajók deciméter pontossággal kormányozhatók.

Az Azimuth vezérlőkar olyan precíz manőverezést tesz lehetővé, mellyel a hatalmas tengeri hajók, mint például a világ legnagyobbjának tartott 360 méter hosszú és 200 000 bruttó regisztertonna súlyú „Allure of the Seas" óceánjáró teljes, 360 fokos kört tud leírni saját tengelye körül. A technológia fontos szerepet kap majd a jövő tengeri járműveinek kormány-berendezésében. Ez az eszköz a legfontosabb a propulziós sebesség és a kormányzási szög szabályozásában az Azipod meghajtási rendszerrel működő hajók esetében, és egyike az ABB Intelligens Manőverezési Interfész rendszerének. A hajtócsavar forgássebessége a vezérlőkar vízszintes tengely mentén történő elmozdításával szabályozható, míg a kormányzási szög a vezérlőkar függőleges tengely mentén történő elforgatásával állítható be.

Az újfejlesztésű Azimuth vezérlőkar egyik jellemzője az állítható szögütközők - más szóval „érzékelési" pontok - beépítése a vezérlőkarba. Alakjának köszönhetően az Azimuth vezérlőkar jól illeszkedik a tenyérbe, beállítása alapján pedig könnyen meghatározható a vezérlőkar pozíciója, ami kézzelfogható visszajelzést jelent az irányító személyzet számára. A díjnyertes berendezés olyan fokbeosztásos világítással rendelkezik, melynek fényereje maximális fokozatra állítható éjszakai vagy erős napfényben történő használat esetén.

„Az új vezérlőkar tervezésekor törekedtünk a használhatóság, és az ergonómiai tulajdonságok fejlesztésére, amely egyben növeli az eszköz használatának biztonságát is," nyilatkozta Veli-Matti Reinikkala, az ABB Folyamatautomatizálási részlegének igazgatója. „A „red dot" díj elnyerése nagyon fontos számunkra, és azt igazolja vissza, hogy valóban sikerült egy egyedülállóan könnyen és egyszerűen működő, ember-gép közötti navigációs interfészt létrehozni, amellyel a különböző hajótípusok pontosan és kiszámíthatóan irányíthatók."

A díj odaítélésében egy harminchét szakértőből álló, nemzetközi csoport vett részt, hogy elbírálja és értékelje ötvennégy ország több, mint 1800 gyártója, tervezője és építésze által benyújtott pályamunkák innovációs, funkcionális, minőségi, ergonómiai, teherbírási jellemzőit és ökológiai megfelelőségét.

A red dot terméktervezési verseny története 1955-re nyúlik vissza. A díj elnyerése egyben nemzetközileg elismert minőségi garanciát jelent.