Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Építészet
Építészet
Minősített magyar épületek
A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a greenwash, azaz a zöld hamisítás ellen létrehozott egy naprakész nyilvántartást, melyben a hazai minősített épületek szerepelnek.


Napjainkban szinte nem valósulhat meg beruházás anélkül, hogy az ne viselné magán a fenntarthatóság köntösét - de mennyire zöld a zöld valójában? Mit takarnak a napi hírekben megjelenő, hangzatos „legzöldebb" jelzők?

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakemberei, Barta Zsombor alelnök és Beleznay Éva elnökségi tag által összeállított Minősített Magyar Épületek Adatbázis, amely a hazai minősített épületek átfogó tárháza, mostantól megbízható tájékozódási pontként szolgál a terület eredményeiről. A hugbc.hu honlapon elérhető nyilvántartás az október 10-én rendkívül nagy sikerrel megrendezett Green Talk XXL konferencián mutatkozott be ünnepélyesen. Az összeállítók reményei szerint az Adatbázis a jövőben a média képviselői és a nagyközönség számára is hasznos tájékozódási lehetőséget jelent. Összeállítója, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete közvetlen kapcsolatban áll a nemzetközi minősítő intézetekkel, és folyamatosan szervez a témával kapcsolatos továbbképzéseket.

„Az Adatbázis naprakész, a HuGBC szakemberei által rendszeresen frissített és felülvizsgált információs forrás, a benne feltüntetett adatok mögött komoly szakmai háttér áll" - fejtette ki dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke. "Az egyes projektekről lehívható lesz minden fontos adat, azaz például a tervező, kivitelező vagy a fejlesztő is, ezzel például a beruházók részére is fontos útmutatást jelent majd. Az Egyesület pedig a jövőben mindenképpen fel kíván majd lépni a félrevezető információk, a greenwash ellen, akár helyreigazítások kérésével is."

A Minősített Magyar Épületek Adatbázis a BREEAM, LEED, DGNB, illetve az EU-Green Building rendszerekkel minősített hazai épületeket tartalmazza, és azt is feltünteti például, ideiglenes vagy végleges minősítésről van-e szó.

„Köszönhetően az egyre több hazai minősített épületnek, az utóbbi egy-két évben egyre sűrűbben találkoztunk olyan sajtóhírrel vagy marketinganyaggal, amelyek a hazai minősített zöld épületekkel foglalkoznak" - fejtette ki Barta Zsombor. "Sajnos számos alkalommal olvashattunk fél- vagy téves információkon alapuló anyagokat, így nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy összeállítsunk és fenntartsunk egy olyan hazai adatbázist, amelyből a szakma, a sajtó, de laikus érdeklődők is pontos és naprakész információhoz juthatnak. Ezzel az adatbázissal egy olyan igényt elégítünk ki, amely már régóta megfogalmazódott szakmai, ingatlanbefektetői és újságírói körökben is."

A világ számos országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. A minősítő rendszerek önkéntes rendszerek, amelyek nemzetközi szinten is átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a minősített létesítményeket. A legismertebb rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) és az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület- minősítő rendszer. Régiónkban ezen a két angolszász rendszeren kívül fontos kiemelni a német DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) által kifejlesztett rendszert is, valamint az Európai Unió Green Building Programme keretében minősített épületeket.

A Minősített Magyar Épületek Adatbázisában a HuGBC folyamatosan és naprakészen elérhetővé teszi a magyar épületek ezen rendszerekben való minősítéseit.

A nemzetközi minősítési rendszerekről részletesebben a www.hugbc.hu honlapon tájékozódhatunk.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan, a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.