Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Környezetvédelem
Környezetvédelem
Tartható a kibocsátás
2030-ra a jelenlegi energiaigény a másfélszeresére emelkedhet és ezzel együtt nőhet a szén-dioxid kibocsátás is. Ám a Siemens és Horst Wiedelmann közösen készített tanulmányából kiderül, hogy az üvegház hatású gáz mértéke a jelenlegi szint alatt tartható lesz.


Évente három százalékkal emelkedik a globális energiaigény a jelenlegi és a következő évtizedben, melynek hatására 2030-ra a jelenleginél több mint másfélszer annyi energiát használunk fel, mint ma. Feltételezve, hogy az új erőművek a napjainkban ismertek mentén épülnek ki, az összesített széndioxid kibocsátás huszonöt százalékkal emelkedhet - mutatott rá egy friss tanulmány, melyet a Siemens és Horst Wiedelmann, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora végeztek.

"Ha a széntüzelésű erőművek nagy részét gázüzeműre cserélnénk 2030-ra, azzal a széndioxid kibocsátás a jelenleginél is öt százalékkal alacsonyabb szintre csökkenne" - jelentette ki professzor. "Természetesen valószínűtlen, hogy minden széntüzelésű erőművet gázüzeműre cseréljünk - de a lehetőségben rejlő potenciál impresszív" - tette hozzá Wiedelmann. A tanulmány szerint, globálisan az Európai Unió huszonnyolc országának jelenlegi teljes széndioxid kibocsátása megtakaríthatóvá válna.

„A kutatás a fenntarthatóság és a kiszámítható energiaellátás szempontjai mellett a gazdasági tényezőket sem hagyta figyelmen kívül: nem lenne értelme újépítésű, széntüzelésű erőműveket bezárni kizárólag a széndioxid kibocsátás csökkentése miatt. Tanulmányunkban különböző helyzeteket elemeztünk, miközben folyamatosan szem előtt tartottuk az egyensúlyt a fenntarthatóság, a megbízhatóság és a gazdasági szempontok között" - mondta Michael Süß, a Siemens AG vezetőségi tagja, a Siemens Energiaszektorának vezérigazgatója a WordEnergy Kongresszuson tartott beszédében.

A tanulmányból kiderül, hogy 2030-ra Európa akár 45 billió eurót is megspórolhat, ha az energiaellátás terén átáll a fenntartható erőforrásokra.
Minden előzetes elemzés, amely a kutatás végső eredményéhez vezetett elérhető a következő linken: www.siemens.com/wec