Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Építészet
Építészet
Már csak egyeztetni kell a stratégiáról
A társadalmi vitát követően még az idén elfogadhatja a kormány a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. készített el.


Hizó Ferenc, az NFM helyettes államtitkára a stratégiáról rendezett konferencián elmondta, hogy a stratégia az európai uniós irányelvekhez igazodik, és figyelembe veszi mindazokat az uniós forrásokat, amelyek igénybe vehetők az épületek energiafelhasználásának a csökkentésére. Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára elmondása szerint ez az összeg a következő hétéves költségvetési ciklusban 500 milliárd forint.

A magyar stratégia nemzetközi hátteréről Horváth Attila Imre, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásért felelős államtitkára tartott előadást. Kiemelte, hogy az amerikai palagáz átrajzolja a világ energetikai térképét. A földgáz ára az Egyesült Államokban már most kevesebb, mint a fele a magyarországi árnak, a villamos energiánál jelenleg egyharmados az árelőny az Egyesült Államok javára.

Az EU a kihívásra az egységes energiapiaccal válaszol - mutatott rá az államtitkár. A piaci átrendeződés miatt a gáztüzelésű erőművek egy részét leszerelik és eladják Indiába, míg a széntüzelésűeket fejlesztik.

Magyarország energiapolitikájának fő elemei között említette az importfüggőség csökkentését, az állami szabályozás erősítését, a szolgáltatókkal új alkuk kötését és extraprofitjuk szabályozását, illetve a rezsicsökkentést.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az épületenergetikai irányelvek átültetéséről tartott előadásában elmondta, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel nem maradéktalanul vette át az ide vonatkozó két irányelvet. Így például nem határozta meg a közel nulla energiafogyasztású házak fogalmát, illetve nem illesztette be a jogszabályba, hogy mikortól kötelező ilyeneket építeni.

A módosítás megtörtént - emelte ki -, így középületet 2018. december 31. után, míg lakást 2020. december 31. után már csak közel nulla energia fogyasztással lehet építeni. Nem az építési engedély kiadása, hanem az építés kezdő időpontja számít - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Hizó Ferenc bejelentette, hogy még az idén - a Norvég Alapból - pályázat születik a távfűtés geotermikus energiára átállítása támogatására. Várhatóan nyolc-kilenc városban lesz olcsóbb ennek nyomán a távfűtés.