Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Környezetvédelem
Környezetvédelem
Nem csökkentik, csak kihelyezik a szén-dioxid kibocsátást
Egy ENSZ tanulmány szerint a leggazdagabb országok egyre nagyobb mértékben helyezik ki szén-dioxid kibocsátásukat a fejlődő országokba, illetve leginkább Kínába.


A légköri szennyezés "kihelyezése" olyan elektronikus termékek, köztük okostelefonok, olcsó ruházati cikkek és más javak formájában jelentkezik, amelyeket a fejlődő országokban állítanak elő, de az Egyesült Államokban és Európában fogyasztanak el.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) gondozásában készülő tanulmány szerint a XXI. század első évtizedében a Földön kétszer olyan gyors ütemben nőtt a szén-dioxid és a többi üvegházhatást kifejtő gázok kibocsátása, mint a megelőző három évtizedben. Ennek nagy része a széntüzelésre vezethető vissza, a legtöbb szenet pedig azok az erőművek égették el, amelyek az amerikai és európai fogyasztók számára különféle termékeket előállító kínai és más fejlődő országok feldolgozóipari üzemeit látják el energiával.

Kína és a fejlődő térség évi szén-dioxid-kibocsátása 2000 óta duplájára, tizennégy gigatonnára emelkedett. Ebből két gigatonna vezethető vissza az exportra gyártott termékekre.

Összességében Kína és a fejlődő világ feldolgozóipara már több szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint az amerikai és az európai feldolgozóipar együttesen - állapítja meg az IPCC tanulmánya. Annak ellenére is, hogy már Kína, India és Brazília rohamosan duzzadó középosztálya is nagyban hozzájárul fogyasztásával a klímaváltozáshoz, a régió egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása még messze elmarad Amerika és Európa mögött.

A klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának exportja nagyban akadályozza az országos statisztikákra alapuló kibocsátás-korlátozási erőfeszítések sikerét. Szakmai körökben már megkezdődött az egyeztetés arról, hogyan lehetne a kibocsátási felelősséget pontosabban elosztani az egyik országban gyártott, de a másikban felhasznált termékek után.

A felhasználókat kell, hogy valamiféle felelősség terhelje a határon túl gyártott termékek után - szögezte le Cynthia Cummis, a World Resources Institute üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának elszámolásával foglalkozó szakértője.