Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Informatika
Informatika
Így fertőződnek meg a weboldalak
A vírusokat készítő bűnözői csoportok sokszor a legegyszerűbb módszereket használják fel a magyarországi weboldalak megfertőzésére és a kártevők terjesztésére, például ellopják az adminisztrátor jelszavát.


A Tárhely.Eu hazánk egyik legnagyobb hosting szolgáltatója, közel 35 ezer weboldal kiszolgálásáért felel. A rendkívül biztonságosra felépített szerverparkba kívülről nagyon nehéz betörni, mégis előfordul, hogy egy ügyfél weboldala megfertőződik - mondja Kárpáti Zoltán, a cég ügyvezetője. Ilyenkor pedig látogatók százainak a gépére kerülhet kártevő.

A fertőzés oka a legtöbb esetben nem az, hogy a hackerek törik fel az oldalt - esetleg a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer sérülékenységeit kihasználva. Ennél sokkal tipikusabb, hogy a bűnözők valamilyen kémprogram segítségével a tulajdonos gépéről szerzik meg a weboldal adminisztrációs rendszeréhez tartozó jelszót, majd annak birtokában egyszerűen besétálnak a szájtra. Az ilyen akciók ellen szinte lehetetlen központilag védekezni. A megoldást az jelentené, ha a weboldalak tulajdonosai karbantartanák biztonsági rendszereiket, és jogtiszta, frissített vírusirtó szoftverekkel védekeznének a jelszólopások ellen.

A tapasztalat azonban az, hogy több tízezer magyar kisvállalkozás tart fenn weboldalt, de csak töredékük figyel arra, hogy az adminisztrátorok számítógépein megfelelő védelmi programmal óvja a jelszavakat. Így pedig nem csupán az illegális szoftvereket kínáló weboldalakon fertőződhet meg a számítógépünk, hanem akár egy asztalos vagy vízvezeték-szerelő honlapján is.

A feltört és megfertőzött weboldalak a legtöbb esetben ugyanúgy működnek, mintha tiszták lennének. A különbség, hogy egy kód segítségével külső, egy másik szerverről származó tartalmakat is betöltenek a látogatók számára. Ennek célja változatos lehet - emeli ki Petrányi-Széll András, a G Data vírusirtó magyarországi kommunikációs vezetője.
A legártalmatlanabb esetben csupán kéretlen reklámokat jelenít meg a fertőzött weboldal, de a bűnözők arra is képesek, hogy egy adathalász szájtra irányítsák át a látogatókat, vagy közvetlenül, egy automatikusan letöltődő kód segítségével megfertőzzék a számítógépeiket.

A szakember kiemeli: aki weboldalakat kezel, az felelősséggel tartozik a látogatói felé. Így nem engedheti meg magának, hogy jelszavai védelmére és a kémprogramok blokkolására ne használjon megfelelő védelmi programot.

A Tárhely.Eu és a G Data magyarországi képviselete éppen ezért közösen próbál tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Februárban több ezer magyar weboldal-tulajdonosnak ajánlják fel, hogy végezzen ingyenes vírusvizsgálatot számítógépén a G Data szoftverével.

A G Data InternetSecurity tartalmazza a német vírusirtócég saját fejlesztésű BankGuard technológiáját. Ez a kémprogramok ellen egyedi módszerrel nyújt védelmet. A BankGuard felismeri, ha a böngészők hálózati könyvtáraihoz egy külső program akar hozzáférni, majd blokkolja az ilyen kísérleteket, így megakadályozza a weboldalakhoz tartozó jelszavak ellopását.