Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Hogyan csökkenthetünk hosszú távon?
Az Energiaklub és a Habitat for Humanity közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar családok hosszú távon átlagosan öt-tíz százalékkal képesek csökkenteni energiafelhasználásukat. Ám ehhez segítségre van szükségük.


Az energiaszegénységnek nincs egységes, uniós szinten elfogadott meghatározása. Általában azokat a háztartásokat nevezzük energiaszegénynek, amelyek nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat, illetve ez jövedelmük egy meghatározott részénél többe kerül. Az Európai Unióban egyedül az Egyesült Királyság rendelkezik hivatalosan elfogadott definícióval: eszerint egy háztartás akkor tekinthető energiaszegénynek, ha szükséges energiaköltségei meghaladják a nemzeti átlagértéket, és ezzel a háztartás a hivatalos szegénységi küszöb alá kerül.

A KSH és az Energiaklub közös adatelemzése szerint a magyar háztartások húsz százaléka tekinthető energiaszegénynek. A probléma leginkább a gyermeket nevelő családokat és egyedülálló szülőket sújtja; az energiaszegénységgel érintett háztartások negyvenkét százaléka gyermekes háztartás - ismertette Fülöp Orsolya, az Energiaklub elemző munkatársa.

Az érintett családok számára mutat megoldást az Energiaklub "Csekkcsökkentő" c. mintaprojektje, amelyet a Habitat for Humanity Magyarországgal és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével szoros együttműködésben valósított meg. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló program keretében összesen 265 háztartásba látogattak el energia-tanácsadók. Ennek megvalósításában az Energiaklub partnerei szociális területen működő szervezetek voltak. A szociális munkatársak az alapos szakmai felkészítésnek köszönhetően, a lakók megismerése után a helyszínen egyedi, lakásra és családra „szabott", egyszerű spórolási ötleteket tudtak adni. Ezen túlmenően egy közel 8000 Ft értékű energiatakarékossági csomagot (pl. kompakt fénycső, hőtükör-fólia) is kaptak. A tanácsadást követően kiderült, hogy a háztartások kilencvennégy százaléka változtatott pozitívan az energiahasználati szokásain. A megfogadott jó tanácsoknak és a spórolást segítő kisebb eszközöknek hála a háztartásoknak lehetősége nyílik spórolni, és a megmaradt forrásokat visszaforgatni a mindennapi életükbe - tudtuk meg Király Zsuzsannától, a Csekkcsökkentő projekt vezetőjétől.

A kísérleti (pilot) projekt azt vizsgálta, hogy miként lehet hatékonyan segíteni a lecsúszó és rászoruló családokon, ily módon „másolható" mintával szolgál a szociális területen dolgozó szervezeteknek és önkormányzatoknak. A projekt során felhalmozódott tapasztalatokat az Energiaklub az „Útmutató Csekkcsökkentőknek" című dokumentumban gyűjtötte össze.