Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Hogyan kell szélfarmot telepíteni
Szélfarmok tervezése nem könnyű feladat, főként, ha az egyes szélturbinák területének kialakításáról van szó. Talán ez a mérnökök egyik legmunkaigényesebb feladata.


A SOPCAWIND-projekt (Software for the Optimal Place CAlculation for WIND-farms) célja ezen előzetes tervezési lépéseket támogató térbeli adattár és egy erre épülő, webes szolgáltatásként elérhető interaktív térinformatikai elemző- és optimalizáló-eszköz létrehozása. A rendszer fejlesztése 2012-ben indult.

A SOPCAWIND alkalmazás egy olyan összetett, webes eszköztár, mely egyrészt tartalmazza a tervezéshez szükséges alapadatokat, az ezeken végzett területi elemzéseket támogató eszközöket és a végső turbina-elrendezést optimalizáló eljárásokat. Alapos tervezéshez nagyon sokféle információt (topográfiai viszonyokat, széladatokat, technikai specifikációkat, különféle szabályozásokat) kell figyelembe venni és megfelelően használni. A SOPCAWIND-rendszer egyik alapeleme a SOPCAWIND adattárház, mely egy olyan, speciálisan kialakított térinformatikai adatbázisra épül, melybe összegyűjtötték, harmonizálták és a céloknak megfelelően átalakították a tervezéshez szükséges alapadatokat. Az adatattárház (az adattároláson túl) a teljes alkalmazás térinformatikai keretrendszereként is szolgál, és biztosítja a felhasznált, vagy akár új, külső adatok megfelelő módon történő beemelését és a rendszer részegységei közötti adatcserét is.

A rendszer elemzőmoduljai az adatbázisban tárolt információkra alapozva működnek. Különféle szempontok és beállítások szerint képesek meghatározni a szélfarm-telepítésből kizárt területeket, helyi széltérképet előállítani, hatásvizsgálatokat készíteni a telekommunikációs eszközök működésének zavarása, a védett és beépített területek veszélyeztetése, illetve a zaj- és vizuális terhelés tekintetében. A rendszer lényeges alapeleme továbbá az optimalizáló egység, amely a turbinák pontos elhelyezését számítja ki összetett kritériumrendszer alapján, és lehetőséget biztosít a különböző paraméterekkel végrehajtott elemzési folyamatok eredményeinek összehasonlítására is.

A rendszer további fontos komponense a felhasználói felület, mely egy webes, térképes kezelőfelületen jeleníti meg az alapadatokat, az elemző-és optimalizáló-modulok eredményeit és biztosítja ezek működésének felhasználó által történő vezérlését. A felületen kialakították a szélfarm-tervezés folyamatát vezérlő eszközrendszert, melyen a felhasználó egy előre meghatározott módszertan mentén, lépésről-lépésre végezheti el a különböző tervezési szintekhez szükséges elemzési feladatokat. Kifejlesztettek egy adathozzáférési felület (API) is, mely szabványos elérést biztosít az alapadatokhoz.

A SOPCAWIND-projektet (www.sopcawind.eu) az Európai Közösség 7. számú Keretprogramján belül, hat résztvevő tag partneri együttműködésével valósítják meg, kétmillió eurós költségvetéssel. A SOPCAWIND projekt partnerszervezetei: Fundación TECNALIA Research & Innovation (Spanyolország, koordinátor), Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea/Baszk Egyetem UPV/EHU (Spanyolország), EUROHELP Consulting SL (Spanyolország), GeoX Térinformatikai Kft. (Magyarország), anemos Gesellschaft für Umweltmeteorologie MBH (Németország) és 3E N.V. (Belgium).

A SOPCAWIND a 296164 szerződésszám alatt létrejött, az Európai Közösség által alapított kezdeményezés, az „Információ és Kommunikációs technológiák - Digitális tartalom és nyelvi technológiai fejlesztések támogatása KKV-k számára" (FP7-ICT-2011-SME-DCL) keretein belül kerül megvalósításra.