Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Megújuló távfűtés Mosonmagyaróvárott
Hatalmas befektetésnek látszik manapság a termálvíz kitermelés. Két vállalkozás nemrég egymilliárdos uniós támogatást kapott, melyért cserébe 2300 méter mély kutat kell fúrniuk, hogy elérjék a 95-100 Celsius fokos termálvizet.


Április 4-én Mosonmagyaróváron Nagy István polgármester és Kovács Péter, a geotermikus energiaszolgáltató projekttársaság vezetője aláírták a városban építendő erőmű hosszú távú hőátvételéről szóló szerződést.

Az eseményen részt vett Németh Lászlóné fejlesztési miniszter is, aki kiemelte: ezzel a megoldással a város olcsóbban juthat nagyobb hőkapacitáshoz, a rendszerhez pedig a későbbiekben további felhasználók is csatlakozhatnak.

Hangsúlyozta: Mosonmagyaróváron nem csupán a természeti feltételek adottak egy ilyen rendszer kiépítéséhez, de a városvezetés is elkötelezett a megújuló energiaforrások bevonása mellett, ehhez pedig mintegy egymilliárd forintos pályázati forrást nyertek el.

Nagy István arról beszélt, hogy a beruházással jelentősen növelik a város energiabiztonságát, hiszen függőséget okozó, elfogyóban lévő energiaforrást, gázt cserélnek korlátlan ideig helyben rendelkezésre álló, környezetvédelmi szempontból "tiszta" geotermális energiára.

A távhő-szolgáltatás mellett a jövőben a termálvíznek szerepet szánnak a kertészeti növénytermesztés újraindításában és az ipari üzemek csarnokainak fűtésében is, tette hozzá.

Nagy István tavaly októberben mondta el az MTI-nek, hogy nemsokára termálvízzel fűtik a város távhő-rendszerét; 2014 elején indul az ehhez szükséges, három és félmilliárdos beruházás.

Mint mondta, nagyjából egymilliárd forintos uniós támogatást nyert két vállalkozás ahhoz, hogy 2300 méter mély kutat fúrjon a 95-100 Celsius fokos termálvíz kiemeléséhez. Egy pénzügyi befektető társaság biztosít további két és félmilliárdot a projekthez. Ebből építik majd meg a víz elvezetéséhez szükséges hálózatot, valamint azt a rendszert, amellyel a kihűlt vizet vissza tudják pumpálni a földbe.

Hozzátette, a víz mennyisége és hőfoka alapján mínusz húsz fokos hidegig a város távhőszükségletének nyolcvanöt százalékát tudják fedezni, ennél hidegebb időben emelni kell a felhasznált gáz hányadát.