Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közlekedés
Közlekedés
A metró fényei a fővárosban
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) új szemléletű vezetése ismét egy könyvvel lepte meg a hazai közlekedés iránt érdeklődőket.


A Fórum Média Kiadó Kft. gondozásában napvilágot látott a Metrófények Budapesten című kötet, amelyben Déri Tamás, az NKH Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatalának szakértője tudományos igénnyel, ugyanakkor közérthetően mutatja be a budapesti metróhálózat világítástechnikáját.

A már a 4-es vonalat is bemutató könyvet Iró Zoltán képei illusztrálják, amelyek révén olyan fotókat láthat az olvasó, amelyekből a hétköznapi utazó más szemszögből ismerheti meg a föld alatti világot. Bár a vasúti szakember szerző elsősorban világítástechnikai oldalról mutatja be az olvasóknak Budapest metróit, a tudományosság mögött minden esetben felsejlik az a sok összetevőből beteljesedő szépség, amely egy-egy ipari remekművet jellemezhet.

„A ma már négy metróvonallal rendelkező Budapestnek egyáltalán nincs szégyenkeznivalója földalatti állomásai miatt, hiszen a funkcionalitás és az esztétikum a legtöbb helyen nagyon is összhangban van. Ez nyilvánvalóan számos ipari szakember és művészi meglátásokkal bíró építész, képzőművész munkáját dicséri. Persze kevesen vagyunk, akik Déri Tamáshoz hasonló szemmel utazunk nap mint nap Budapest metróin, hiszen legtöbbünk számára a metró csupán a legegyszerűbb, leggyorsabb városi közlekedést jelenti, nem pedig esztétikai élményt. Ám hogy utazásaink közben miként érezzük magunkat, szinte észrevétlenül is milyen benyomások érnek bennünket, azokban meghatározó a kialakított környezet, a színek, a burkolatok, a világítások" - írja egyebek között a kötet előszavában Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

Bízunk abban, hogy a Metrófények Budapesten című könyv elolvasása után egy kicsit más szemmel nézünk majd szét metróállomásainkon, és lesz egy pár percünk rácsodálkozni azokra a szépségekre, amelyeket Iró Zoltán a fotóin igyekezett megörökíteni.