Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pályázatok
Pályázatok
Az OTP pályázatára a hónap végéig jelentkezhetnek a lakóközösségek
Összesen három kategóriában mintegy 7,8 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a pénzintézet azokat a lakóközösségeket, amelyek az öngondoskodást választják.


Időarányosan több, mint kétszer annyi pályázat érkezett be május közepéig a tavalyihoz képest az OTP Bank társasházi pályázatára, amelyet a pénzintézet 2014. március 17-én immár hatodik alkalommal hirdetett meg a lakóközösségek fejlesztéseinek támogatása céljából.

Míg 2012-ben harmincöt, 2013-ban pedig ötven pályázat érkezett be a kiírásra május közepéig, idén ez a szám 108 volt. „Az időarányos jelentkezések számának alakulásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a pályázatok döntő része minden évben az utolsó héten érkezik be. Azonban a mostani részeredmény így is jelzésértékű lehet arra vonatkozóan, hogy a társasházak érdeklődése egyre nő a felújítási-korszerűsítési célú támogatási lehetőségek iránt" - mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. Ezt valószínűsíti az is, hogy a 2012-es 972 után tavaly már 1025 pályázat érkezett be a június 30-ai határidőig. Az OTP Bank reményei szerint ez a szám idén tovább fog emelkedni.

Ebbe az irányba hat, hogy tavaly alig 2600 új társasházi lakást vettek használatba Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy tartósan lelassult a magyarországi lakásállomány megújulása. Eközben felmérések szerint a teljes, mintegy 2,1 millió darabra tehető társasházi és lakásszövetkezeti lakásállománynak mintegy ötven százaléka már most korszerűsítésre vár.

A lakásállomány korszerűsítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy maguk a lakóközösségek is felismerjék, a felújítások révén egyszerre tehetik szebbé és komfortosabbá lakóhelyüket, vagy csökkenthetik otthonaik rezsiköltségét.

„Öngondoskodásra, valamint saját kezdeményezésekre kívánja ösztönözni a lakóközösségeket az OTP Bank is a társasházaknak szóló pályázata újbóli meghirdetésével, valamint a pályázati keretösszeg megemelésével" - fejtette ki Csonka Tibor.

A pályázat célja a társasházak, lakásszövetkezetek szűkebb környezetének minőségi javítása, szépítése, rendezettebbé tétele, a közösségi élet kialakításának, fenntartásának támogatása, a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása, és ezeken keresztül a közösségi kezdeményezések ösztönzése. A környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás kategóriában meghirdetett pályázatban az OTP Bank szakmai zsűrije idén már összesen 7,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást ítél oda nyerteseknek fejlesztési elképzeléseik megvalósítására.

A pályázatok beküldési határideje 2014. június 30. A pályázat eredményéről a nyerteseket augusztus 11-ig értesítik. A konkrét tervvel rendelkező közösségek a Házfórum internetes oldalon jelentkezhetnek a pályázatra, ahol egyúttal hasznos információkat, ötleteket, példákat is találhatnak.

„Kategóriánként három-három pályázatot díjazunk, azonban ennél rendszerint jóval többtámogatásra méltó pályázati anyaggal találkozunk" - fogalmazott Csonka Tibor. Ugyanakkor az OTP Business ügyvezető igazgatója szerint a díjazásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondani terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre.

A társasházi korszerűsítések, külső-belső felújítási munkák finanszírozása kapcsán elsősorban az állami kamattámogatott hitelek, illetve kedvező feltételű lakástakarék szolgáltatások jöhetnek számításba. Így például a lakástakarék befizetéseket az állam harminc százalékos támogatással egészíti ki, azzal a megkötéssel, hogy a megtakarítást meghatározott lakáscélokra kell felhasználni.

„A társasházaknál minden esetben lakóközösségi összefogás kell ahhoz, hogy megoldják az állagromlás, valamint az energiapazarlás problémáját. Azonban amennyiben ez megszületik, rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyek a megvalósítás finanszírozási hátterének biztosításához szükségesek" - tette hozzá az OTP Business ügyvezető igazgatója.